Над 500 хиляди българи страдат от диабет. Докато през 2006

...
Над 500 хиляди българи страдат от диабет. Докато през 2006
Коментари Харесай

Над 500 хил. българи страдат от диабет


Над 500 хиляди българи страдат от диабет. Докато през 2006 година се приказва единствено за 5% прочут диабет, а 2012 година този % доближава 7, три години по-късно честотата на болните е 8,78 %. Това съобщи пред публицисти проф. Анна-Мария Борисова, ръководител на Българското сдружение по ендокринология, на нарочна конференция по случай Световния ден за битка с диабета – 14 ноември. Тя и проф. Цветелина Танкова дадоха формалния старт на Националната осведомителна акция, която има за цел да увеличи информираността на хората за сърдечно-съдовия риск при хората със захарен диабет вид 2. „ Когато мислиш за своята кръвна захар, намерения и за сърцето си “, е мотото на самодейността, проведена взаимно с фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim България.

Трудно бихме си показали семейство в България, в което да няма най-малко един човек с диабет, сподели проф. Танкова. И посочи, че главният проблем, до който води заболяването, са сърдечно-съдови и мозъчни болести. От тях умират 65% от хората с диабет. Докато процентът на смъртност от рак, както и други болести и инфекции, е доста по-малък, уточни тя.

„ Говорим за по този начин наречената диабетна зараза. През 2000 година е имало 151 млн. диабетика в света, а 2015 – 415 млн. Това е трикратно нарастване за 15 години. Статистиката в Съединени американски щати демонстрира, че за 35 години болните от диабет там са скочили четирикартно ", изясни проф. Борисова. Рискът от сърдечно-съдови болести при болните от диабет е от два до четири пъти по-висок, спрямо общата популация, добави тя.

Наднорменото тегло и затлъстяването са един от главните рискови фактори за развиване на диабет. „ 70 % от нашата популация, което е извънредно висок %, страда от наднормено тегло и затлъстяване. В съпоставяне с другите страни, може би единствено американците ни бият по затлъстяване– ние имаме 33%, а те цели 41% “, сподели още ръководителят на Българското сдружение по ендокринология.

Ако един човек е единствено с диабет и няма други болести, той има с 6% по-малка дълготрайност на живота, в сравнение с човек, който е здрав. Ако той е претърпял инфаркт или инсулт, ще има с 12% по-малка дълготрайност на живота. Трите взети дружно редуцират живота с 15%. Независимо кое от тези болести има, неговият риск от смъртност е нараснал два пъти, разяснява още проф. Танкова.

Свързани публикации.. 5 вида храни, които борят диабета 0 Евростат: Близо 30 млн. души в Европейски Съюз имат диабет 0 Захарният диабет поврежда бъбреците 0

София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора и Русе са градовете, в които ще бъдат публикувани осведомителни материали на акцията. Организаторите й са планували и разпространяване посредством други канали, с цел да може повече хора да научат за диабет и рисковете, които крие.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР