Над 50 сигнала обработиха и предадоха юристите от Правния щит

...
Над 50 сигнала обработиха и предадоха юристите от Правния щит
Коментари Харесай

“Ти броиш”: Над 50 сигнала за изборни нарушения

Над 50 сигнала обработиха и предадоха юристите от Правния щит на платформата за почтени избори “Ти броиш ” до обяд в изборния ден. Сигналите се подават от близо 14 000 Пазители на вота – доброволци и членове на секционни комисии от целия свят.

“Най-фрапантните сигнали са за интервенция в изборния развой от страна на представители на локалната власт, за които към този момент сме сезирали ЦИК. По наша информация да вземем за пример кметът на силистренското село Суходол е извозвал с персонален автомобил поданици на селото до изборното помещение, където е влизал без да има право на това ”, споделя ръководителят на юридическия екип на “Ти броиш ” Надежда Йорданова.

“Получихме сигнал и от Община Руен, където представители на общинската администрация са проверявали изборните описи за имена на дали своят вот жители ” , добавя Йорданова.

В Ихтиман представител на Политическа партия ГЕРБ е носил бадж с изписано името на партията , вместо наложителния по Изборния кодекс надпис “Представител на партия ”. Други постоянно срещани нарушавания са за непоставяне на печати върху бюлетините от машинно гласоподаване , както и за неработещи машини, за които секционните комисии не алармират. В разнообразни секции са поставяни и непрозрачни кутии за събиране на бюлетините.

На уеб страницата на самодейността Tibroish.bg към този момент е налична и карта с получените сигнали. Те могат да бъдат подавани и от жители, които не са авансово регистрирани за присъединяване в самодейността .

„ Ти броиш “ е национална надпартийна платформа , целяща да предотврати опитите за измами и операции в изборния ден. След края му Пазителите на вота ще оказват помощ и за следене в действително време на честността на преброяването на вота.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР