Над 50 700 души в 211 общини получават целогодишно топъл

...
Над 50 700 души в 211 общини получават целогодишно топъл
Коментари Харесай

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Над 50 700 души в 211 общини получават целогодишно топъл обяд по оперативната стратегия за храни и материално подкрепяне на най-нуждаещите се. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред публицисти по време на посещаване в Банско, където дружно с кмета на общината Георги Икономов откри реновирана социална кухня към Домашния обществен патронаж в града. Трапезарията обезпечава топъл обяд за над 250 души в района. В церемонията участваха още народните представители Даниела Савеклиева и Александър Мацурев.

Обновяването на обществената кухня е осъществено с финансовата помощ на два плана към Министерството на труда и обществената политика. Санирането и подхванатите енергоспестяващи ограничения са осъществени по план „ Красива България “. Фонд „ Социална протекция “ е финансирал закупуването на уредите за трапезарията. Инициативата и реализацията, както и обезпечаването на съфинансиране по плана, са заслуга на Община Банско, което я трансформира в отличен сътрудник в обществената политика на страната, сподели министър Петков.

На територията на общината се оферират 17 обществени услуги, които не престават да се развиват и надграждат, с цел да дават отговор на потребностите на нуждаещите се. 14 от тях са държавно делегирани действия, а 3 се финансират от общината, означи министър Петков. Банско бе и измежду първите 15 общини, които подписаха контракти с Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ за даване на патронажна грижа за хора с увреждания и възрастни хора с неспособност за самообслужване.

Министър Петков напомни, че от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2018 година, ще бъдат увеличени с 5,7%. По този метод междинната пенсия през 2019 година ще стигне 386 лева, което е с към 24 лева повече спрямо предходната година. От 1 юли ще се увеличи и минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, която ще стане близо 220 лева Увеличава се и оптималният размер на получаваните пенсии от 910 на 1200 лева Предстои държавното управление да одобри решение, с което ще се усили обществената пенсия за напреднала възраст също с 5,7 на 100, което ще увеличи размера на всички нетрудови пенсии, които зависят от нейната стойност.

По-рано денем министър Петков посети дневни центрове за деца и възрастни с увреждания и две от предпазените жилища за пълнолетни с умствена назадничавост. Той се срещна и с работата на обществено дружество за произвеждане на хартиени пликове, което е основано със финансиране по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ и обезпечава претовареност на трудов контракт за хора с увреждания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР