Над 50 000 радио слушатели в Европа слушаха на живо

...
Над 50 000 радио слушатели в Европа слушаха на живо
Коментари Харесай

Повече от 20 000 посетители имаше музикалното“Варненско лято” 2017

Над 50 000 радио слушатели в Европа слушаха онлайн и на запис концерти от програмата на първия български фестивал

30.09.2017

В навечерието на Деня на музиката 1октомври уредниците на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ се обръщат с признателност към многочислената аудитория на първия и най-дългогодишен български фестивал. „ Отчитаме едно сполучливо фестивално лято – споделя началникът на отдел „ Фестивали “ в Община Варна Десислава Георгиева. – Радостно е за нас, че в годината, в която Варна е Европейска младежка столица, младежите на нашия град и гостите от страната и чужбина откликнаха с интерес на фестивалните събития. Оценяваме, че това се случи, тъй като продължихме креативен да развиваме програмирането на фестивала в посока на включване на разнообразни жанрове и стилове в музиката и превърнахме в негови местоположения места, припознати от младежките аудитории на града като Археологическия музей и Аулата на Икономическия университет. Вярваме, че приобщаването на младите към света на музиката ще продължи и в идващите издания на „ Варненско лято “.

Продължилият близо 100 дни музикален фестивал включи в формалната си стратегия 32 концерта и 7 музикално-сценични спектакъла. Основната програма„ Симфонична и камерна музика “имаше 13 събития, които привлякоха над 5000души на сцените на Фестивалния и конгресен център, Градската художествена изложба и Радио Варна.

Международната лятна академия с изключение на извършените майсторски класове показа и 6 концерта в Градската изложба, които бяха посетени от над 1000 души. Основно в Галерията бяха и концертите от модула „ Музикална лаборатория Варна “ - 6 концерта, и един огромен концерт в Летния спектакъл. Над 2000 души посетиха тези събития.

Въввърховия сезон модулът „ Опера, мюзикъл и балет навън “ предложи на на варненци и туристите 7 събития на три подиуми – 4 опери, 2 балета и 1 мюзикъл, с най-вече спектакли в Летния спектакъл, само че и с зрелище, разположено в историческата атмосфера на Римските терми. 10 000 гости съпреживяха тези спектакли на Варненската опера, които се постановиха в последните години като едни от най-атрактивните вечери край морето.

Също в историческа среда беше подложен и кросоувър модулът на фестивала „ На границата с класиката “ - 3 завладяващи концерта от разнообразни жанрове на музиката извършиха с разнолика аудитория Английския двор на Археологическия музей. Сред античните капители и на метри от най-старото обработено злато на света над 1000 души споделиха удоволствието от прекарването на музиката навън.

Изтънченият заключителен модул на фестивала от 3 концерта под мотото „ Старинна и барокова музика “ също беше посетен от повече от 1000 души, които към този момент се трансформират в обичайната аудитория за музикалните събития в Аулата на Икономически университет Варна. Очарователен беше ентусиазмът на най-младите гости – учениците от Нацоналното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “, които всяка вечер търсеха контакти с артистите и търпеливо изчакваха реда си за подписи.

Така общият брой гости на музикалното Варненско лято надмина 20 000 души. Но концертите на уважавания български фестивал доближиха до доста повече хора. Българската национална телевизия записа 11 концерта, които ще бъдат предавани в идващите месеци. Над 20 концерта от програмата на „ Варненско лято “ бяха излъчени онлайн по Българското националното радио и в още 40 европейски града посредством системата на Европейското радио. Останалите концерти също се излъчват по тези радиа като документални записи. По този метод над 50 000 слушатели можаха да се допрян до звуковата картина на ММФ „ Варненско лято “.

Тази година беше първата от последното десетилетие преди огромния 100-годишен празник на първия български фестивал. През нея уредниците натрупаха скъп опит, на който ще разчитат и в идващите години за разширение въздействието на фестивала върху публиките във Варна и страната, както и за включването му в туристическите стратегии на многочислените задграничните посетители на морската столица.

ММФ „ Варненско лято “ 2017 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „ Добри Христов “ и със съдействието на Градска художествена изложба " Борис Георгиев ", Унгарския културен институт, Посолството на Испания и Институт Сервантес. Фестивалът се осъществя с поддръжката на „ Солвей Соди “, „ Кока-Кола България “, „ М Тел “, „ Фрапорт “, хотелите „ Капитол “, „ Черно море “ и " Графит ", минерална вода „ Бачково “, ресторант „ Бодега “, клуб „ Ментол “, питие „ Гларус “. Медийни сътрудници на фестивала са Българска национална телевизия, РТВЦ Варна и БНР, Радио Варна и Moreto.net.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР