Над 47 млн. лв. са одобрените от търговските банки безлихвени

...
Над 47 млн. лв. са одобрените от търговските банки безлихвени
Коментари Харесай

Ето каква е сумата на безлихвените заеми, взети от българите заради кризата с коронавируса

Над 47 млн. лева са утвърдените от комерсиалните банки безлихвени заеми за физически лица към 5 юли т.г. Това демонстрират данните на Българската банка за развиване (ББР) за напредъка на Програмата за гарантиране на безлихвени заеми за чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които краткотрайно не могат да поставят труд в резултат на пандемията от COVID-19.

Към комерсиалните банки, сътрудници по програмата, са постъпили 19 504 претенции за заеми, от които доказани са 11 364, а обработващи се – 1 645. Средната стойност на заемите е 4 190 лева 74 на 100 от настояванията са на лица на трудов контракт, а останалите 26% са на самоосигуряващи се.

Партньори по програмата са общо 12 търговски банки. 10 от тях одобряват заявки на претендентите. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си запас по програмата и не одобряват нови претенции за заеми по програмата.

Целта на мярката е да подкрепи чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали активност в резултат на пандемията от COVID-19. Те имат опцията да получат заем до 4 500 лв., отпускани едновременно или на три транша от по 1 500 лв.. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

В края на юни с решение на Министерския съвет изискванията по тази стратегия бяха изменени, с цел да имат опция повече хора да вземат участие по нея. Служителите, кандидатстващи за безлихвен заем, към този момент не е нужно да са в неплатен отпуск сега на подаване на настояването за заем. Самоосигурените лица може да заявяват 20% спад в приходите освен за първото, само че и за последващи тримесечия от 2020 година Промени има и във връзка с осигурителните вноски – задоволително е те да са декларирани за интервал от 6 месеца обратно. Промените влизат в действие поетапно във всяка от комерсиалните банки, като упованията са до началото идната седмица всички банки да са направили нужните юридически и механически промени.

Българите са взели безлихвени заеми за 44 млн. поради Коронавирус рецесията

Българската банка за развиване не преглежда настояванията за заем, а включва към този момент утвърдените от комерсиалните банки заеми в издадената портфейлна гаранция. Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година, оповестяват от пресцентъра на ББР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР