Над 400 унгарски медии се обединяват в конгломерат с постановление

...
Над 400 унгарски медии се обединяват в конгломерат с постановление
Коментари Харесай

Над 400 унгарски медии се обединяват в конгломерат

Над 400 маджарски медии се сплотяват в конгломерат с разпореждане на премиера Виктор Орбан, без това да може да бъде подложено на антимонополен надзор. Опозицията в Будапеща сигнализира, че властта завладява четвъртата власт.

Фондация " Централноевропейска преса и медии " е името на гигантското обединяване от проправителствени малките екрани, радиостанции, национални и районни вестници, осведомителни уеб сайтове в интернет. Собствениците им ги подариха предходната седмица на учредената през август фондация. Тя е ръководена от доближения до Виктор Орбан медиен бизнесмен Габор Лискай.

Създаването на фондацията е от " стратегическо значение за публичния интерес ". Това е публично записаният в постановлението претекст на премиера. И по този начин той отстрани опцията от инспекция и вероятно блокиране на медийното обединяване от антимономолния регулатор.

Правителственият представител отхвърли рецензиите, че се подкопава свободата на медиите. И уточни, че фондацията даже ще помогне за финансовото оцеляване на вестниците.

Въпреки че фондацията " Централноевропейска преса и медии " да няма за цел трупане на облага, а " да се грижи за опазването на унгарските национални полезности ", приходите на обособените медии в нея предходната година са надвишили 180 милиона евро, основно от рекламни спотове, платени от страната.

" Почти цялостен " е контролът на премиера над четвъртата власт, настояват от опозицията. Асоциацията на унгарските публицисти разгласи, че търси метод да отнесе въпроса до Конституционния съд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР