Над 400 млн. лева годишно губи държавата заради феномена заплата

...
Над 400 млн. лева годишно губи държавата заради феномена заплата
Коментари Харесай

Държавата губи по 400 млн. лева на година заради скрити осигуровки

Над 400 млн. лв. годишно губи страната поради феномена " заплата в плик " , заяви представителят на Националната организация за приходите Росен Бъчваров, представен от БНР.

Съвместно приходната организация и Главната ревизия по труда са създали калкулатор, в който всеки може да пресметна какъв брой губи персонално, в случай че получава част от трудовото си заплащане в сивия бранш.

Над 60 на 100 от работодателите са оценени като рискови за укриване на налози и осигуровки, заяви представителят на приходната организация Росен Бъчваров. Загубите са освен за хазната, само че и персонално за служащия.

" Ако, да вземем за пример, човек получава 1000 лева в реалност, само че работодателят му заплаща осигуровки на сумата от 500 лева, дълготрайната загуба с калкулатора, който сме създали, демонстрира загуба от порядъка на 60 000 лева ", сподели Бъчваров.

Най-рискови са секторите строителство и търговия на дребно. А в случай че човек се тормози, че ще изгуби работата си, в случай че подаде сигнал, може да го направи анонимно в Инспекцията по труда, безапелационна е Дина Христова от институцията:

" Факт е, че най-често сигналите се подават точно свързани с осъществяване на трудовите правни отношения – възникването им и работното време и заплащането на труда, а не толкоз за условия на труд, здраве и сигурност “, сподели Христова.

От началото на годината до октомври в Инспекцията са подадени общо 5000 сигнала.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР