Над 400 хиляди тона плодове и зеленчуци със завишено съдържание

...
Над 400 хиляди тона плодове и зеленчуци със завишено съдържание
Коментари Харесай

Продължаваме промяната започна предизборната си кампания знаково от ГКПП Капитан Андреево

Над 400 хиляди тона плодове и зеленчуци със повишено наличие на пестициди са влезнали в България и Европейски Съюз през граничния пункт " Капитан Андреево " за последните 10 години. Това сочат калкулации на специалисти от политическа партия " Продължаваме промяната ". Законодателни промени би трябвало да прекратят практиката частни компании да ръководят народен обект като българската граница, съобщи някогашният министър председател Кирил Петков.

Лидерите на " Продължаваме промяната " посетиха граничния пункт " Капитан Андреево ", където по време на тяхното ръководство беше прекъсната над десетгодишната активност по фитосанитарния надзор на компания " Евролаб ".

" Сто % от портокалитие, прекосявали през границата, са със повишени пестициди. Половината лимони, които минават, са със повишени пестициди. Когато приказваме за корупция, не приказваме единствено за пари, а и за здраве ", сподели Асен Василев.

" Когато успеем да създадем законодателната смяна, тогава ще сме сигурни, че този вид процедура ще спре. Дотогава се надяваме служебното държавно управление също да държи фронта, тъй като, в случай че " Евролаб " се върне, тези домати и чушки, които минават с пестициди, ще влязат на нашата софра, в нашите лютеници, при нашите деца. Това не може да се допусне ", съобщи Кирил Петков.



След като страната върна контрола си върху внасяните храни, следваха закани и опити за подкупи, припомниха представителите на някогашния кабинет. Според тях верига от свързани компании са направлявали и други действия на пропускателния пункт като даже чиновници на реда са съдействали за нерегламентирани облаги на частен паркинг.

" КАТ и Пътна полиция са отклонявали всички тирове да спрат на този частен паркинг и да платят такса ", сподели още Асен Василев.

Случаят е бил във крайна фаза на следствието при предходното държавно управление. От " Продължаваме промяната " чакат то да бъде приключено по време на служебния или на идващия постоянен кабинет. Настоящите ръководещи не престават дейностите по засиления надзор, признават от " Продължаваме промяната ", и чакат след изборите да имат опция да затвърдят този надзор със законови промени.

кореспондент: Нели Ангелова
оператор: Димитър Рочев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР