Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от

...
Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от
Коментари Харесай

Над 40 музеи и галерии се представят в НДК

Над 40 районни и национални музеи и няколко галерии от цяла България се показват в първия по рода си Салон на музеите. Инициативата е на Националния замък на културата, а планът е част от формалната национална културна стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Събитието беше намерено за публицисти през днешния ден, а от 3 до 5 март софиянци и посетители на столицата ще могат да прегледат експозициите с вход свободен, като влизането и излизането от постройката ще става през вход А4.

Целта на плана е да спомогне популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни, като покаже значими линии от експозициите, присъщи за разнообразни райони на България.

Събитието бе намерено от госпожа Амелия Гешева –зам.-министър на културата, която означи, че то е отдадено освен на Българското председателство, а и на Европейската година на културното завещание. „ Благодаря на НДК за самодейността да събере под един покрив музеите на България и да си пожелаем през идната година на втория Салон да има още повече музеи. В Салона на музеите в НДК под една шапка ще могат да бъдат показани сбирките на музеите от страната и съм щастлива за това, че за нашия народен празник – 3 март, Салонът ще бъде отворен за българската аудитория и за гостите, които ще бъдат тук по време на Председателството”, сподели Гешева и благодари на всички уредници и сътрудници.

Г-н Борислав Велков – ръководител на Борда на шефовете на НДК увери, че самодейността няма да остане индивидуален акт, а ще се трансформира в една от положителните обичаи в Двореца. „ НДК е естествено пространство за Салон на музеите, тъй като главната задача на Двореца е да показва българската просвета, история и изкуства по допустимо най-достъпният и автентичен метод. Не инцидентно НДК е най-посещаваната мултифункционална културна инфраструктура в България. Страната ни има доста богата и антична история, само че не по-малко значимо е по какъв начин се оправяме да я представим през днешния ден, какъв брой разбираемо и какъв брой налично го вършим.

Това е нашата цел, да бъдем освен уредник, а НДК да бъде едно отворено, обществено и съвременно пространство, чиято задача е да излъчи вярното обръщение към днешните и бъдещи генерации. Споделям напълно мнението на министър Банов, че социализацията на културното завещание е едно от най-големите провокации и задания пред всички, които имат отношение към този развой.

Проекти като Салона на музеите демонстрират, че НДК се движи в вярната посока, следвайки актуалните и международни трендове. Важно е, че точно през днешния ден тук се организира Българското председателство, тъй като това трансформира споделеното пространство в европейско, а по този начин историята ни става налична на всички, които малко ни познават”, добави още Велков по време на формалното разкриване през днешния ден.

От своя страна, основателят на плана Ивелина Кючукова, също изрече признателност към всички музеи, галерии и салонни експозиции, които одобриха предизвикването и за първи път се включиха в самодейността.

Салон на музеите е ситуиран на 3-я етаж в НДК и е отворен за гости от 10:00 до 17:00 часа от 3 до 5 март.

Проектът е част от формалната национална културна стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР