Над 40 европейски компании изпратиха писмо до еврокомисаря по конкуренцията

...
Над 40 европейски компании изпратиха писмо до еврокомисаря по конкуренцията
Коментари Харесай

Европейски компании настояват да получат равен достъп до реклами от Google

Над 40 европейски компании изпратиха писмо до еврокомисаря по конкуренцията Маргарете Вестагер, в което желаят налагане на решение на Европейската комисия (ЕК) от 2017 година против Гугъл. Става въпрос за това, че американската компания продължава да дава преимущество на личните си услуги при приемането на реклами в търсачката. Преди 5 години Европейска комисия наложи санкция в размер на 2.4 милиарда евро на Гугъл.

Според фирмите те не са получили действителна смяна в метода на присъединяване при наддаването за реклами и има потребност от интервенция на антитръстовия орган. " Комисията би трябвало да отвори още веднъж място на страниците с общи резултати от търсенето за най-подходящите снабдители, като отстрани пазарните единици на Гугъл, които не разрешават конкуренция, само че водят до по-високи цени и по-малък избор за потребителите и незаслужено прекачване на маржове на облага от търговци и конкурентни услуги за сравняване при извършване на покупки към Гугъл ", споделят фирмите в писмото, забелязано от Reuters.

Те допълват, че тези дейности на притежаваната от Alphabet компания са нарушаване на Закона за цифровите пазари (Digital Markets Act, DMA), който ще влезе в действие през май 2023 година " Като се има поради недвусмислената нова правна рамка, в този момент е време да се извърши декларираното. Най-важният случай в основата на апелите за DMA би трябвало да бъде доведен до ефикасен край ", споделиха фирмите от 20 европейски страни, измежду които са услугите за съпоставяне при извършване на покупки Kelkoo и Price Runner, както и комерсиалната търсачка LeGuide. Пореден опит за определяне на надзор върху Гугъл В случай че Европейска комисия реши да почете желанието на европейските компании, това би било следващо сходно взаимоотношение сред двете страни в последните 10 години. За този интервал американската компания заплати санкции за над 8 милиарда евро.
Реклама
Съдът удостовери, че софтуерният колос нарушава разпоредбите за конкуренция, като постанова ограничавания върху производителите на мобилни устройства с Android и операторите на мобилни мрежи, с цел да поддържа господстващото състояние на своята търсачка.

По-рано през октомври източници на Reuters разкриха, че има огромна възможност отделът за цифрова реклама да бъде съден от антитръстовия орган на Европейска комисия. Комисията стартира следствие на рекламния бизнес на Гугъл през юни предходната година, като американската компания опита да реализира съглашение с Брюксел. Според един от източниците обаче предложенията не са били задоволителни и делото ще бъде импортирано за разглеждане през 2023 година

Случаят визира основни елементи на управлявания от рекламите бизнес модел на Гугъл, като визира рекламодатели, издатели, снабдители на рекламни технологии и консуматори. Рекламният бизнес на Гугъл генерира съвсем 111 милиарда $ продажби през първата половина на годината. Анализаторите чакат тази година да доближи 233 милиарда, което е с към 11% повече от преди година, сочат данни на Refinitiv.
Свързани публикации Рекламният дуопол Google-Meta за 300 милиарда $ е под офанзива 7 октомври 2022, 06:33 Рекордната антитръстова санкция за Гугъл беше доказана от съда 15 септември 2022, 17:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР