Над 40 бяха задържани при специализирани полицейски акции срещу купуването

...
Над 40 бяха задържани при специализирани полицейски акции срещу купуването
Коментари Харесай

Срещу изборната търговия: Полицейска акция на няколко места в страната

Над 40 бяха арестувани при профилирани полицейски акции против пазаруването на гласове и битовата престъпност в района на Варна, Пловдив и Петрич. Операцията е по предписание на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Проверени бяха доста къщи, търговски обекти, питейни заведения и коли.

Във варненското село Синдел униформените влязоха в няколко къщи още от рано сутринта. Арестувани бяха хора от престъпния контингент поради битови закононарушения. На няколко основни места в селото бяха сложени контролно-пропускателни пунктове. Полицаи и жандармеристи спираха за инспекция съвсем всеки автомобил.

Йонко Лазаров: " Наистина би трябвало да се вършат. Поне в месеца веднъж-два пъти да има такава акция ".

Цел на акцията във Варненско е противопоставяне на търговията с гласове.

" Извършваме инспекции на лица, които са били съпричастни към тази активност и към закононарушение на предходни избори, за които имаме информация за сегашните избори, че могат да извършат това закононарушение ", изясни комисар Илиян Илиев, шеф на Отдел “Охранителна полиция ” към ОД на МВР-Варна.

Много полицейски екипи и жандармерия влязоха рано тази заран в няколко обитаеми места в пловдивските общини Раковски и Брезово. Проверени бяха десетки коли и хранителни магазини и търговци на дърва, които продават на вересия или на занижени цени за пазаруване на гласове.

" За корпоративен избор също ще се правят инспекции, изключително в по-големите компании ", сподели Пламен Арабски - гл.инспектор – шеф на РУ-Раковски.

Живеещи в региона не знаеха някой да купува гласове.

Мохамед Махмуд: " Тук няма циркулиране към този момент. Умряха тия обикаляния. Няма и кебапчета. Дори чай няма, не кебапчета. Беше във времето, в този момент към този момент е свършено време ".

Бяха открити и няколко търговски обекта, които работят незаконно. Сред тях е и този на фамилията на Петър Манчев. Униформените търсеха в магазина бележници, описи или тетрадки с вересии, само че не бяха открити.

Петър Манчев: " В тази махала гласове не се купуват. Не знам каква ви е информацията. Ще затворя. Ще видя, отново ще опитам, в случай че мога да го записвам като 3 квадрата, ще го записвам, ще направя една компания ".

В Петрич, също бяха претърсвани къщи и коли. Задържани са 8 души. Полиция и жандармерия бяха ситуирани на входовете на града, засилено полицейско наличие имаше и в един от кварталите.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че Министерство на вътрешните работи работи дружно с прокуратура против търговията с гласове, само че двете институции нямат подписано съглашение.

" Заявили сме ясна воля да работим взаимно с прокуратурата. Показахме през тези 7 месеца, че това не е единствено декларация на думи, това са действителни дейности ", добави Демерджиев.

Полицейската акция ще продължи до края на деня.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР