Над 350 000 яйца с по-високо от разрешеното съдържание на

...
Над 350 000 яйца с по-високо от разрешеното съдържание на
Коментари Харесай

Стотици хиляди яйца са блокирани заради наличие на фипронил у нас

Над 350 000 яйца с по-високо от позволеното наличие на фипронил към този момент са изтеглени от комерсиалната мрежа и складовете на компаниите производители. Това оповестиха от Българската организация за сигурност на храните в Сутрешния блок на Българска национална телевизия. Ведомството продължава да ревизира за още яйца от същите производители, без значение дали са от засегнатите партиди.

Кремена Стоева, шеф отдел в дирекция " Контрол на храните " в БАХБ: Сигнал за нечистите яйца е получен от комерсиална верига. Тя е съобщила, че хванатите с фипронил артикули не са имали документи, които да удостоверяват, че не съдържат рисковият препарат. Призоваваме всички жители на България да ревизират хладилниците си, да ревизират яйцата в хладилниците си и в случай че имат яйца с маркировка върху яйцата, която вие изписвате, да ги върнат в обекта, от който са ги закупили, не предлагаме консумация на тези яйца.
От Българската организация за сигурност на храните поучават потребителите да не използват яйца, създадени от трите ферми на " Агробизнес " и " Агроинвест артикул ".
Кремена Стоева, шеф отдел в дирекция " Контрол на храните " в БАХБ: В момента също не можем да кажем какъв брой тъкмо яйца има на пазара от тези три ферми. Фермите са прекомерно огромни с огромно на ден произвеждане, което значи, че яйца може да има и в доста дребни магазини. Затова още веднъж дублирам, че нашата работа към момента не е завършена по яйцата.
От организацията са предали случая на прокуратурата, тъй като е неразрешено да се употребява фипронил наоколо до продуктивни животни.
Кремена Стоева, шеф отдел в дирекция " Контрол на храните " в БАХБ: Всички яйца налични сега на пазара, без значение по кое време им изтича срокът на валидност, от този производител, без значение по кое време са получени, се стопират от търговия.
По данни на Министерството на земеделието, в България има 130 производители на яйца, като все още ведомството е проверило всички, увериха оттова.
Кремена Стоева, шеф отдел в дирекция " Контрол на храните " в БАХБ: Конкретно по какъв начин е попаднал фипронилът в яйцата към момента не мога да кажа. Концентрацията е над допустимото, само че към момента не е толкоз огромна. За да се доближи до увреждане, би трябвало да изядете прекомерно доста яйца.
От ведомството обясниха, че комерсиалните обекти сега оказват цялостно подпомагане за инспекцията и би трябвало против касова записка да връщат парите на хората, които са закупили от съмнителните яйца. Една от комерсиалните вериги към този момент популяризира известие до медиите, че ще връщат пари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР