Над 303 000 000 kWh са пренесени по интерконектора Гърция

...
Над 303 000 000 kWh са пренесени по интерконектора Гърция
Коментари Харесай

Над 303 млн. kWh са пренесени по връзката в Гърция в първите дни на експлоатация на съоръжението

Над 303 000 000 kWh са пренесени по интерконектора Гърция - България в първите дни на комерсиална употреба на оборудването, оповестяват от компанията оператор на газопровода. Количествата се равняват на повече от 303 GWh, считано от 1 октомври до 9 октомври в това число.

Преносният оператор ICGB ще предложи месечен входен и първоначален потенциал за ноември на 17.10.2022 година Търговете ще се проведат на две водещи европейските платформи - PRISMA и RBP.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора и съставлява директна връзка на България с Трансадриатическия газоповод.

От 7.00 ч. на 1 октомври от TAP по IGB постъпват цялостните размери азерски газ по контракта на българската страна с Азербайджан.

„ Количествата природен газ, доставяни всекидневно от ICGB по интерконектора, обезпечават на България и по-широкия район нов благонадежден източник на газ, като това ни оказва помощ да подсигуряваме сигурността и диверсификацията на доставките в един сложен интервал както за обособените страни в Европа, по този начин и за бизнеса и самостоятелните консуматори “, обявиха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

По думите им ежедневните поръчки за транспорт по газопровода се извършват по график и употребата не е срещнала никакви механически проблеми в първите дни на работа на оборудването.

Интерконекторът с Гърция е с общ потенциал от 3 милиарда куб. м годишно, като повече от половината към този момент е запазен по дълготрайни контракти с дълготрайност до 25 година Свободният потенциал се предлага при цялостна бистрота на две от най-големите европейски платформи.

При цялостна натовареност газопроводът може да обезпечи съвсем цялото зимно ползване на България.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР