Над 300 номинации са постъпили за Нобеловата награда за мир

...
Над 300 номинации са постъпили за Нобеловата награда за мир
Коментари Харесай

Над 300 са номинираните за Нобел за мир

Над 300 номинации са постъпили за Нобеловата премия за мир за 2020 година, заяви през днешния ден основаният в Норвегия комитет за присъждането й, представен от ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Общо 317-те претенденти включват 210 персони и 107 организации, заяви Нобеловият комитет.

Базираният в Осло комитет съобщи, че това е четвърти по-големина брой претенденти откогато се връчва премията.

Шведската активистка за климата тийнейджърката Грета Тунберг и демократичното придвижване в Хонконг са номинирани от депутати от Швеция и Норвегия.

Рекордът от 376 претенденти бе подложен през 2016 година, когато комитетът присъди премията на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос поради ролята му в прекратяването на траялата повече от 50 години революция в страната.

През 2019 година Нобеловата премия за мир отиде при премиера на Етиопия Абий Ахмед Абий. Той бе отличен за напъните си да позволи продължителния граничен спор със прилежаща Еритрея и за напъните си за "мира и интернационалното съдействие ".

Политици, академик, някогашни лауреати, шефове на институти за проучване на мира и сегашни и някогашни членове на Нобеловия комитет са измежду тези, които имат право да оферират претенденти.

Нобеловият комитет поучава на издигащите номинации да не разкриват предложенията си в продължение на 50 години. Това обаче не стопира някои от тях да афишират избора си обществено, отбелязва ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР