Над 300 милиона лева ще бъдат инвестирани през следващата година

...
Над 300 милиона лева ще бъдат инвестирани през следващата година
Коментари Харесай

Наливат 300 млн. европари в обновяване на училищата

Над 300 милиона лв. ще бъдат вложени през идната година в възобновяване на просветителната инфраструктура, в това число и във Враца. Проектите ще бъдат осъществени по Оперативна стратегия " Региони в напредък ". Това разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след откриването на обновената постройка на Начално учебно заведение " Св. Софроний Врачански " във Враца.

Училището, което следващата година ще празнува 110 години от основаването си, е актуализирано със 136 000 лв., отпуснати от МОН, откакто покривът е бил опустошен. Сградата е напълно санирана, сменено е вътрешното остъкление. Кметът на Враца Калин Каменов, който също бе на тържеството с регионалния шеф Малина Николова и началника на Регионалното ръководство на образованието Галина Евденова, благодариха на МОН за поддръжката.

 1977218 В учебното заведение учат 411 възпитаници, а тази година са записани 89 първокласници. " Имаме амбициозни деца и амбициозни родители, които са ключът за триумфите ни ", споделиха учителите. От 2001 година учебното заведение работи по европейски просветителни планове. МОН е финансирало с 20 000 лв. и разкриването на нова група във врачанската детска градина " Европейчета ".

Проблемите с обгръщането на всички деца в предучилищна и учебна възраст в просветителната система бяха акцент по време на работната среща с шефове на детски градини и учебни заведения в област Враца. Министър Красимир Вълчев призна, че в изработването на държавния механизъм за обсег и основаването на екипи, които сега работят за приобщаване на деца и възпитаници, е употребен положителният образец и сполучливата процедура на община Враца.

" Мотивираните учители са главният фактор, нарастването на учителските заплати е ясно обръщение, че разчитаме на тях ", уточни министърът. " Това е първият министър, който пое тежката задача, макар рецензиите, да върне децата в учебно заведение ", означи кметът Калин Каменов.

" Поехме ангажимент да облекчим от административна работа учителите и направихме първа сериозна крачка.. Надявам се да подкрепим детски градини и учебни заведения, в които изискванията на работа са по-трудни ", сподели още Вълчев. Той добави, че скоро ще има и предпазени, и средищни детски градини. " Ние, като държавно управление, дадохме явен сигнал, че страната желае с всички институции и политики да се бори с неграмотността, кметовете също дадоха този сигнал и се надявам да почувстваме резултатите от тези старания ", добави министърът. Той уточни, че все по-често аргументите да не се посещава учебно заведение, са културни, а не толкоз обществени.

Пред Вълчев шефове и учители акцентираха, че са нужни тласъци за учениците и учителите, с цел да реализиран резултати. Особено за тези преподаватели, които работят в сложна среда, с деца от уязвими групи.

От 3,5 до 4,5% се усилва опцията за диференцирано възнаграждение, заяви още министърът. Той моли по този метод да се регистрират положените старания на учителите. Вълчев разгласи, че от следващата година ще се промени формулата за финансиране, ще се регистрират и неравенствата при детските градини и учебни заведения. Основната цел е да се привлекат по-добри експерти в отдалечени региони. Ще се регистрира и концентрацията на деца от уязвими групи.

В ППМГ " Акад. Иван Ценов " във Враца, чиито ученици постоянно са спечелили на олимпиади и надпревари у нас и в чужбина, бе открит и нов Смарт кабинет. В него ще се организират занятия по разнообразни предмети, изключително по които има нови учебници и има опция за цифрово образование.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР