Над 30% са скочили цените на здравните услуги през последната

...
Над 30% са скочили цените на здравните услуги през последната
Коментари Харесай

Светлана Съботинова: Над 30% са скочили цените на здравните услуги през последната година, изчисляват експертите

Над 30% са скочили цените на здравните услуги през последната година, пресмятат специалистите. Причината са по-скъпите вносни консумативи.

Сред най-търсените здравни услуги у нас са както денталните, по този начин и очните прегледи и интервенции.

Според Национален статистически институт за предходната година броят на миналите чужденци през България е 10 милиона.

„ Няма по какъв начин да знаем какъв брой от тях употребили здравни услуги и особено за това са пристигнали. По-скоро се съчетава почивката със зъболечение ", декларира създателят на платформа за здравен туризъм Светлана Съботинова.

Специално проучване на съвета на европейските зъболекари открива какъв брой са пътуващите за дентални услуги, споделя ръководителят на Българския зъболекарски съюз доктор Николай Шарков.

„ За тези хора, които съчетават отмора и лекуване се оказа, че той не е толкоз огромен, колкото се счита. Той е към 3% от общата активност на нашите сътрудници в Европейски Съюз ", прибавя той.

Д-р Франческа Тошкова работи като стоматолог към този момент няколко години. Практиката я среща всеки ден както с български пациенти, по този начин и с чужденци.

„ Със сигурност, лекуването тук, спрямо някои страни, е по-достъпно освен като цена, само че и също като време, защото, това, което съм чувала от пациенти, е, че са имали компликации в намирането на часове за съвещания и би трябвало да чакат с месеци ", изясни доктор Тошкова.

„ През последните години, с развиването на технологиите, може едно дентално лекуване да стане по-бързо, седмица, 10 дни, в границите на едно ", прибавя тя.

Имплантологията, както и слагането на естетични корони и фасети, остават едни от най-търсените дентални услуги у нас.

„ Цените са доста по-ниски, в сравнение с цените в множеството от страните, с които се съпоставяме ", счита доктор Шарков.

Във Англия единствено един имплант стартира от 1400 паунда, то в България цялостното слагане на импланти е сред 5 и 6 хиляди лв..

Освен стоматологичните услуги, чужденците избират България и поради очните процедури. При тях също има основна разлика в цената.

„ Една лазерна интервенция в България е сред 2500-3500 лв.. Да кажем във Англия е три пъти повече, а в Америка една лазерна промяна е към 22 хиляди $ ", споделя Светлана Съботинова.

„ Инфлацията се отрази на българския пациент, защото през миналата 2022 година цените се вдигната с към 30%. Най-засегнати бяха скъпо струващите интервенции и консумативи и някои от образната диагностика, в които има скъпо струващи консумативи ", прибавя тя.

„ Не мога да кажа, че в нашата сфера, все още, има такова увеличение на цените. По-скоро става въпрос за мотивация. Хората, които държат на здравето си и усмивката си, идват, няма никакъв отлив ", изяснява доктор Ташкова.

За да се резервира потокът от пациенти, клиниките разчитат на положителното обслужване, само че най-много на положителните експерти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР