Над 30 души от община Ветово вече са със заличени

...
Над 30 души от община Ветово вече са със заличени
Коментари Харесай

Заличиха адресна регистрация на над 30 души в община Ветово

Над 30 души от община Ветово към този момент са със заличени адресни регистрации поради подозрения за избирателен туризъм, за които ви разказахме в новините на Българска национална телевизия през май. Те няма да могат да гласоподават за кметове и общински съветници на 27 октомври. Проверката беше осъществена след сигнал, че хора, които живеят в Турция, са били регистрирани по сегашен адрес в Глоджево и Смирненски преди приключване на 6-месечния период за уседналост за локалните избори, без даже персонално да са подали документите си за промяна на адресната регистрация.

Повечето от хората, решили да сменят адреса си, са близки и родственици на доктор Мехмед Мехмед - някогашен претендент за кмет на Община Ветово, а сега ръководител на локалния парламент. Оказва се, че когато са направени регистрациите, хората даже не са били в България. Потвърждава го и инспекцията, осъществена от 4 институции - Областна администрация-Русе, Териториалната дирекция на ГРАО, Министерство на вътрешните работи и локалната общинска администрация.
Георги Георгиев, кмет на Община Ветово: В село Смирненски има 10 индивида, които по този метод са си създали сегашен адрес, а в град Глоджево - 15 индивида... С всички констатации, в това число и от Министерството на вътрешните работи, аз с моя заповед заличих адресните регистрации.
Кметът на Глоджево Адем Хаджимемишев отхвърли да разяснява кой и по какъв начин е записал бъдещите гласоподаватели без персонално да са подали документи. През май, когато екипът ни посети къщите им, те бяха заключени с катанец. След инспекцията обаче към този момент са обитаеми. Хората признават, че живеят в Турция, само че през летните месеци се прибират у нас.
Исмет Таракчъ: Направихме нова пререгистрация да ви кажа, по отношение на тия избори, с цел да можем да си гласуваме.
Д-р Мехмед се възмущава, че неговите близки не са известени, че имената им ще отпаднат от изборните описи.
доктор Мехмед Мехмед, ръководител на Общински съвет - Ветово: „ Кметът на общината, еднолично, по безусловно неправилния, дръзвам да настоявам и противозаконен метод, заличава регистрациите на толкоз хора на територията на община Ветово.
При инспекцията са открити още нарушавания. На улица „ Кирил и Методи " 48 в село Смирненски, вместо къща с гласоподаватели, откриваме равнища с царевица. Прокуратурата също ревизира сигналите за избирателен туризъм в община Ветово.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР