Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари,

...
Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари,
Коментари Харесай

Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи за по-малко от година

Над 25 млн. са записаните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари, експертите от извънболнична и болничната здравна помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това се случва за по-малко от година, откакто модулът „ е-преглед “ беше пуснат в употреба от „ Информационно обслужване “. Средно дневно се записват 170 000 прегледа в електронен формат от близо 7 200 лекарски практики. Общо със системата работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната здравна помощ. НЗИС дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти имат цялостна проследимост на болесттите, диагнозите, назначените лечения, проучвания и други

Все още по-голямата част от записаните електронни прегледи се издават по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В околните месеци следва правене и приемане на разпоредба за активността на НЗИС. След влизането й в действие се чака лекарите да вкарват в системата всички прегледи, без значение от източника на финансиране.

„ Данните демонстрират, че НЗИС обработва близо 3 млн. електронни поръчки дневно, което трансформира платформата в една от най-използваните у нас “, сподели изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ Ивайло Филипов. По думите му, посредством нея доста се усъвършенства качеството на здравните услуги в България. Средно дневно НЗИС издава близо 600 000 национални референтни номера (НРН). НРН се издава за всеки самостоятелен електронен документ в системата.

Модулът за издаване на електронни предписания също регистрира внушителни резултати. За две години централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули е записала над 25.7 млн. е-рецепти, като близо 24 млн. от тях към този момент са изпълнени. Към системата сполучливо са свързани над 3 000 аптеки от цялата страна, а над 4 000 фармацевти сполучливо извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите. Средно дневно се извършват по над 60 000 електронни предписания.

Близо 15 млн. са издадените електронни посоки през здравноинформационната система. От тях повече от половината са посоки за лабораторни проучвания, а над 5 млн. са направленията за консултация. НЗИС е записала над 1.1 млн. е-направления за хоспитализация, близо 530 000 за високоспециализирани действия и над 280 000 електронни документа за здравна експертиза.

Реализираните електронни хоспитализации в лечебните заведения приближават 1 млн. Модулът за електронна обработка на признатите пациенти беше въведен публично в употреба на 1 август 2022 година в сходство с Националния рамков контракт. Той разрешава на лечебните заведения да подават по електронен път осъществените действия по хоспитализация, дехоспитализация, извършените лабораторни проучвания, съвещания, издаване на епикризи и други Средно дневно се записват по 6 000 електронни хоспитализации от 351 болнични заведения в страната.

„ Проектите на „ Информационно обслужване “ в здравния бранш сложиха началото на дълго чаканото електронно опазване на здравето в България “, сподели Ивайло Филипов. За последните няколко години компанията създаде основни планове като Национален указател за битка с COVID-19, Единен портал за COVID-19, издаване на европейски зелени Коронавирус документи, електронен указател на искащите да се имунизират, указател на имунизираните лица, мобилно приложение за сканиране на Коронавирус документи, осведомителната система за надзор на здравната експертиза, система за електронни рецептурни книжки и други
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР