Над 25 000 български ученици изучават испански език в училища

...
Над 25 000 български ученици изучават испански език в училища
Коментари Харесай

Над 25 000 ученици у нас учат испански език

Над 25 000 български възпитаници учат испански език в учебни заведения у нас през актуалната образователна година. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на ревюто " Висшето обучение в Испания ".

По негови думи декларираният от 13 български и 11 испански висши учебни заведения интерес за присъединяване в това първо издание на ревюто демонстрира желанието за определяне на контакти и преценката за действителни благоприятни условия за бъдеща взаимна работа, която ще докара до пълноценно съдействие в областта на висшето обучение сред двете страни.

Просветният министър напомни, че предходната година е било обновено Споразумението сред Министерството на образованието и науката на България и Министерството на образованието и професионалното образование на Испания за съдействие по отношение на паралелките с учебен образователен проект за интензивно проучване на испански език в българските профилирани гимназии и междинни учебни заведения.
 Английски и испански език желани от седмокласниците
Английски и испански език желани от седмокласниците

СМГ остава с най-голям бал, а две гимназии изпреварват Английската

От своя страна посланикът на Испания Алехандро Поланко уточни, че испански език се учи профилирано в 16 гимназии у нас , а в страната ни работят 18 учители от испански генезис. Той означи, че идната стъпка е испански да се преподава и в началните учебни заведения.

Според него съдействието сред българските и испанските университети, което в този момент е главно сред филологическите факултети, би трябвало да се разшири и в други научни области.

Той благодари на Пенов и за съглашението сред Испания и България за съдействие в проучванията, свързани с Антарктида и напомни, че двете страни си партнират в тази област от повече от 30 години, а сега това продължава с новия български проучвателен транспортен съд.

По негови думи българите в Испания публично са 125 000, само че действителният им брой е над 200 000 и те са доста добре интегрирани.
 Евростат: В Европейски Съюз се учи най-често британски език, следван от испански, френски и немски
Евростат: В Европейски Съюз се учи най-често британски език, следван от испански, френски и немски

В Европейски Съюз учат и съветски език, само че най-много в Естония, Латвия, Литва и България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР