Над 2315 от общо 4800 американски банки в момента разполагат

...
Над 2315 от общо 4800 американски банки в момента разполагат
Коментари Харесай

Половината американски банки всъщност са празни

Над 2315 от общо 4800 американски банки сега разполагат с активи на по-ниска стойност от техните отговорности, като пазарната стойност на кредитните им портфейли е с 2 трилиона $ по-ниска от посочената счетоводна стойност.

Това показва доклад на учени от Станфорд, който идва в най-подходящия за сходно тъмно четиво миг - безусловно часове след втория максимален банков банкрут в американската история (First Republic Bank) и няколко седмици след трети (Silicon Valley Bank).

Според специалистите забавните времена за кредитните институции зад Океана занапред предстоят.

И огромна виновност за всичко това има политиката на Федералния запас, която безусловно за месеци извървя пътя от евтините пари до цялостното антиинфлационно стягане.

Според цитирания от " Дейли Телеграф " отчет измежду 10-те най-уязвими банки има такава, която се счита за систематична на световно равнище и има активи над 1 трлн. $.

В листата има още три неназовани огромни банки, които също би трябвало да са минавали през стрес проби.

По американските счетоводни правила те не са неплатежоспособни, само че действително са тъкмо такива - буферите им са изчерпани и разполагат с негативен капитал. " Живите мъртви " в света на банките и тиктакаща бомба при дори най-малкото терзание на вложителите - в случай че отидат да теглят депозитите си, просто няма да ги намерят.

" Страховито е - хиляди банки са потънали. Нека не се вършим, че цялата работа е единствено за Silicon Valley Bank и First Republic.

Голяма част от банковата система на Съединени американски щати е евентуално неплатежоспособна ", разяснява пред английската медия проф. Амит Серу от Университета в Станфорд.

Потъването може да се трансформира от хипотетично в действително през идващите няколко тримесечия, в които по калкулации на Goldman Sachs ще би трябвало да се рефинансира 1 от общо сред 3 и 4 трлн. $ дълг, теглен на ниска цена по време на икономическите тласъци поради пандемията и употребен за индустриални обекти и офиси - категории, в които стартира бездънен спад. Вече финансирането е при напълно разнообразни условия и това действително събори First Republic, а не раздаването на заеми на стартъпи, отбелязва " Дейли Телеграф ".

За да не последват нейната орис, в този момент доста от дребните и междинните американски банки ще лимитират кредитирането - а по този начин стартират кредитните рецесии.

Към момента има 9 трилиона $ в негарантирани депозити. Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (FDIC) подсигурява парите в Silicon Valley и First Republic (и остави вложителите без нито цент в границите на целия процес), само че е малко евентуално Вашингтон да раздаде парашути на всички инвеститори. Освен това FDIC разполага с най-вече 127 милиарда $ активи, събрани от участващите банки - при в действителност пагубно развиване на нещата и той ще се нуждае от избавяне.

Първото тестване може би към този момент е пред нас - акциите на идната " болна " банка, PacWest, се сринаха с 11% в понеделник. Даже и да се откри (скъпо и временно) политическо решение на ликвидната рецесия, това няма да реши казуса с неплатежоспособността, написа money.bg.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР