Над 226 хил. годишни електронни винетки изтичат на 1 февруари

...
Над 226 хил. годишни електронни винетки изтичат на 1 февруари
Коментари Харесай

Над 220 хил. годишни електронни винетки изтичат в понеделник

Над 226 хиляди годишни електронни винетки изтичат на 1 февруари 2021 година, оповестиха от пресцентъра на Националното тол ръководство /НТУ/ към АПИ.

Всеки лидер може да ревизира валидността на своята на уеб страницата www.bgtoll.bg посредством бутона " Проверка на винетка ". До края на февруари изтичат повече от 446 хиляди годишни е-винетки.

От началото на 2021 година са купени повече от 474 хиляди електронни винетки за над 34 млн. лв.. Най-много са продадени на 29 януари 2021 година - 46 084 броя, за над 4 млн. лв..

За шеста поредна година през 2021 година цените на е-винетките за леки коли остават непроменени. Годишната е 97 лева, тримесечната - 54 лева, месечната - 30 лева, а седмичната - 15 лв.. Без смяна е и цената на уикенд винетката - 10 лв.. Тя беше въведена на 1 януари 2019 година при старта на електронната система за таксуване при потреблението на републиканската пътна мрежа.

Валидността на е-винетките с изключение на на уеб страницата www.bgtoll.bg, може да се ревизира през мобилното приложение BGTOLL или партньорската мрежа на АПИ. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и страната на регистрация всеки може да получи информация за крайния период на винетката. При инспекция на валидността й посредством терминал за самообслужване, потребителите изцяло гратис могат да получат квитанция с датата и часа на нейното приключване. Статусът може да е " деен ", " с изминал период " или " необработен " в случаите, когато е-винетката е купена с отсрочен старт до 30 дни от началната дата на годност.

Е-винетка може да бъде купена посредством каналите за продажба на Агенция " Пътна инфраструктура " - на уеб страницата www.bgtoll.bg, посредством мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване, както и на каса на главните гранични контролно-пропускателни пунктове - Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина ", Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ", Граничен контролно-пропусквателен пункт " Силистра ", Граничен контролно-пропусквателен пункт " Илинден ", Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево " на Дунав мост - Русе и Дунав мост - Видин, или в 27-те регионални пътни ръководства в страната.

Друга опция е посредством партньорската мрежа на АПИ посредством уеб страниците www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg, www.telenor.bg, www.A1.bg, както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Теленор, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите " Лукойл ", " Петрол ", ЕКО и ОМВ, а също и посредством терминалите " Cashterminal " в мрежата на " Интеркапитал груп ".

Националното тол ръководство моли водачите, които възнамеряват онлайн покупка на е-винетка посредством уеб страницата www.bgtoll.bg, мобилното приложение BGTOLL, или уеб страниците от партньорската мрежа на АПИ, да се осведомят дали обслужващата ги банка изисква така наречен статична и динамична ключова дума /ПИН/ при онлайн заплащания и в случай че такава е нужна, да се снабдят с нея преди да подхващат покупка. В случай че обслужващата банка изисква статична с изключение на динамична ключова дума за онлайн картови заплащания, а потребителят не я вкара при пазаруването на е-винетка, е допустимо сумата да бъде блокирана за къс интервал от време, само че транзакцията да не е осъществена и надлежно декларираната е-винетка да не бъде задействана.

Необходимо е потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация преди да потвърдят финалното заплащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции поради неверно въведени данни в системата не се позволяват.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, по този начин и на латиница, само че би трябвало да подхожда на знаците в самия регистрационен номер. Въвеждат се единствено букви и числа. Символите 0 /нула/ и О /буква О/ не са взаимозаменяеми. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.

При открито нарушаване - изчезнала е-винетка, профилираните мобилни екипи на Научно-техническо управление оферират на лидера да заплати обезщетителна такса, с цел да може да продължи умерено пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките коли е 70 лв. и може да бъде платена посредством POS терминали на място при мобилните екипи на Научно-техническо управление или в пунктовете за продажба на пътни такси на националния снабдител на услуги " Интелигентни трафик системи " АД.

Ако лидерът откаже да заплати обезщетителна такса и оспори нарушаването, му се сформира акт за определяне на административно нарушаване. В случай, че в 14-дневен период не постъпи заплащане, влиза в действие наказателно разпореждане, вследствие на което лидерът на пътното транспортно средство дължи санкция от 300 лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР