Над 220 певци, музиканти и танцьори от пет общини ще

...
Над 220 певци, музиканти и танцьори от пет общини ще
Коментари Харесай

Над 220 певици, музиканти и танцьори ще представят Разградско на събора в Копривщица

Над 220 артисти , музиканти и танцьори от пет общини ще показват област Разград на Националния събор на българското национално творчество в Копривщица . Всички, които бяха позволени до районния стадий за лъчение на участници в дванайсетото издание на фолклорния конгрес, са утвърдени.
Самодейните сформира и самостоятелни реализатори от общините Разград, Кубрат, Исперих, Лозница и Цар Калоян се показаха на откритата сцена на Ронда в Градския парк в регионалния център.
 Българска телеграфна агенция
Тричленното жури с ръководител доцент доктор Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките деликатно наблюдава изявите на изпълнителите. Специалистите им дадоха рекомендации за поправяне на избрани детайли в осъществяванията, които ще им оказват помощ да се показват по-добре в Копривщица. 
 Българска телеграфна агенция
На откриването на районния обзор селекция заместник-областният шеф Драгомир Златев пожела триумф на самодейците и почтено показване в влиятелния конгрес през август.

„ За мен е същинско благополучие да ви виждам и да се веселя на желанието, с което излизате на сцената, пременени в най-пъстрите носии, изпълнявайки най-красивите танци и най-въздействащите песни “, с тези думи зам.-кметът на Разград Добрин Добрев се обърна към самодейците. Той изрази вяра, тези, които пазят традициите, да стават от ден на ден.
 Българска телеграфна агенция
Националният събор на националното творчество в Копривщица ще се организира от 5 до 7 август. Организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, регионалната администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Сред медийните сътрудници е Българската телеграфна организация.
 Българска телеграфна агенция
Съборът е основан през 1965 година, като от декември 2016 година е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.
 Българска телеграфна агенция

 Българска телеграфна агенция

 БТА
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР