Над 20 доброволци искат финансова помощ от Община Асеновград, за

...
Над 20 доброволци искат финансова помощ от Община Асеновград, за
Коментари Харесай

Доброволци създават екопътека

Над 20 доброволци желаят финансова помощ от Община Асеновград, с цел да извършат рехабилитация, създаване и поддържане на екопътека „ Кутрата “. Необходимите за осъществяване средства са в размер на близо 3 000 лв.. Точно 1 500 лв. от общата сума ще бъдат обезпечени от Общнски съвет-Асеновград. Идеята е на Центъра за локални начинания и разитие в Асеновград. Общата дължина на трасето е към шест километра.
Маршрутът стартира от ОУ „ Ангел Кънчев “. Преминава през параклис „ Свети Йоан “, ситуиран на висока канара, след което се отклонява по пътеката към връх „ Кутра “. Изкачва стръмните скатове до параклис „ Свети Димитър “ и се връща назад до параклис „ Свети Еферомени “, насочвайки туристите към улица „ Захари Зограф “, където величествено се извисява древен Чинар. Трасето продължава до параклис „ Свети Свети Петър и Павел “, минава по улица „ Рилска “ и кръгът на екопътеката се затваря, доближава до началната точка – ОУ „ Ангел Кънчев “. Средната дълготрайност на туристическата дестинация е 2 часа и 30 минути. С отпуснатите средства членовете на Центъра за локални начинания и развиване в Асеновград възнамеряват да слагат указателни табели за посоката и осведомителни табла на здравна тема.
За всеки един от 11-те параклиса ще бъдат разказани данни за светията и датата на празника, чието име носи съответния храм, информация за годината на основаване и други. Обмисля се на таблата да бъде илюстрирано биоразнообразието по маршрута. Информационната табела пък ще съдържа карта на трасето, иформация за положението и местонахождението на водоизточниците, GPS координати, забележителности и история, фотоси и други. По посочения маршрут съществува пътека, само че тя се нуждае от разчистване и създаване тук-там за отдих.
Рехабилитацията й би съдействала за развиването на туризма в община Асеновград, считат основателите. Екопътека „ Кутрата “ е подобаваща за трасе в спортни надпревари, както и за изнасяне на открити уроци с възпитаници. Рехабилитацията на маршрута ще стартира още тази събота /30.09.17 г./ с разчистване на трасето. Месец по-късно следва маркирането му с трайна багра. Планирано е всички действия по създаване на екопътеката да приключат на 26.11.17 година, след което тя да бъде публично открита и да се случи първото прекосяване по маршрута.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР