Над 2 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 у нас

...
Над 2 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 у нас
Коментари Харесай

Бракуваме над 2 млн. ваксини срещу COVID-19

Над 2 милиона дози от имунизациите против COVID-19 у нас ще бъдат бракувани, съобщи Българска национална телевизия. Срокът им е изминал през предходната година. Възможно е броят на имунизациите за заличаване да е и по-голям, тъй като в здравните инспекции към момента регистрират неизползвани количества. През тази година изтича срокът на близо 2 милиона и 800 хиляди дози ваксини, а ползата към имунизацията е слаб. За последното денонощие са сложени към 215 дози ваксини.

На този декор от здравното министерство оповестиха, че през тази година у нас ще бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини. Част от тях към този момент са платени. Служебният здравен министър е изискал от Брюксел да преразгледа разпоредбите за доставка на ваксини против COVID-19.

Д-р Красимира Иванова, контрольор в РЗИ-Варна, разяснява, че се слагат най-вече бустер дози: " Основно слагат бустер доза. За първа доза са доста дребен %, доста дребен брой. Това са хора, които пътуват в чужбина или компании - плавателни кораби, за които се изисква да бъдат имунизирани служебно. "

Почти всички огромни столични държавни лечебни заведения затвориха пунктовете за имунизация против COVID-19 поради слабия интерес към имунизациите.

" В България сега изобщо не се реализира имунизационен развой - той е доста дребен. Ние не можем да призоваваме хората да се ваксинират. Всеки един човек по отношение на положението, в което се намира - застрашаващи фактори, съпътстващи болести, той преценя дали да се имунизира против Коронавирус или не. " – разяснява доктор Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето.

По силата на договорите на Европейски Съюз с производителите на ваксини при започване на пандемията, у нас през тази година би трябвало да бъдат доставени над 8 милиона дози ваксини.

" Ако тези ваксини ни бъдат доставени - първо те ще бъдат с къс период на валидност. Ние ще би трябвало да ги бракуваме. Ние не стига, че ги плащаме - плащаме и за бракуването им. " – разясни Меджидиев.

България търси благоприятни условия да препродаде или подари част от имунизациите. Темата е обсъждана и на Съвет по опазване на здравето в Брюксел през декември.

Решение по въпроса на европейско равнище към момента няма.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР