Над 2/3 от запитаните българи са се съгласни с твърдението,

...
Над 2/3 от запитаните българи са се съгласни с твърдението,
Коментари Харесай

Проучване: 56% от българите искат тецовете да работят

Над 2/3 от запитаните българи са се съгласни с изказванието, че закриване на въглищната енергетика ще увеличи цената на електрическата енергия. Също толкоз считат, че закриването въглищната енергетика ще усили броят на енергийно бедните. За голямата част от обществото в страната казусът е по-скоро социално-икономически. Данните са от проучване за тецовете в региона на " Марица - изток ", показани Яница Петкова от " Галъп интернешънъл ".
На въпрос " Дали би трябвало да се закрият въглищните централи 56% от запитаните избират да се положат старания те да се запазят. 21% пък непосредствено дават отговор, че е по-добре да се закрият, а близо 1/4 не могат да преценяват.
Д-р Димитър Събев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките сподели, че в района се печелят доста пари, само че не се разпределят по споделен метод, с цел да доведат до разцвет за локалното население. 
Според събев над 85% нарастват приходите от продажба на силата в " Марица-изток ". Той посочи още, че работещите в региона получават " смешни пари ", само че въпреки това ще има огромно районно разтърсване, в случай че " Марица-изток " бъде затворена, без своевременна, сложна държавна помощ. Емисиите от " Марица-изток " са нарастнали с 30-40%.
Три са вероятните сюжети за демографско и социално-икономическо развиване на региона до 2040 година, обрисувани в разбор на екип откриватели от Българската академия на науките и Софийския университет " Св. Климент Охридски ". 
" Първият е обвързван с интензивен енергиен преход с дейна и съответна поддръжка от страна на централната и локалната власт ", уточни доцент Георги Бърдаров. Той изясни, че интензивен преход значи закриване на минимум половината мощности до края на 2026 година и цялостно излизане от въглищната енергетика най-късно до 2035 г. 
Вторият сюжет е на интензивен енергиен преход без съществуването на съответна обществена поддръжка, а третият сюжет е на закъснение на енергийния преход, като активността на въглищната енергетика в България бъде непокътната до окончателното Й закриване през 2038 година или 2040 г. 
Според откривателите третият сюжет ще изисква дерогация от Европейска комисия за излъчванията от въглищната ни енергетика и продължаващата субсидия както на държавната, по този начин и на по-малките частни ТЕЦ-ове, което ще обременява от ден на ден обществения бюджет. В разбора се показва, че в последна сметка това ще докара до сензитивно повишаване на електрическата енергия в страната и ще осуети промените за усилване на нововъведенията. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР