Над 19 000 дка ще бъдат залесени от Държавните горски

...
Над 19 000 дка ще бъдат залесени от Държавните горски
Коментари Харесай

Министър Бозуков: Над 19 хил. дка ще бъдат залесени тази година

Над 19 000 дка ще бъдат залесени от Държавните горски предприятия на територията на цялата страна тази година, като за задачата са планувани близо 6 млн. фиданки. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков при инспекция на дейностите в Държавното горско стопанство „ Рилски манастир ".

„ В момента се работи по есенно залесяване, което обичайно се прави през месеците ноември и декември, като на този стадий упованията са плануваните залесявания да се изпълнят ", уточни още министърът. По думите му, България има към 42 хиляди дка гори, които заемат 35% от територията й. „ Гората освен се сече и грабителски се употребява, само че и се поставят грижи и за нейното поддържане ", добави министър Бозуков.



Пред публицисти министърът разяснява снабдяването на популацията с дърва за огрев. „ Възложил съм на държавните горски стопанства да упражняват надзор и да спомагат за снабдяването на популацията с дърва за огрев ", акцентира той. И посочи, че съгласно Закона за горите това е обвързване на общините, а там където те нямат опция да обезпечават нужните количества могат да се обръщат към страната, за набирането им. Министърът разясни, че нормално още при започване на годината се изготвят описи за нуждаещите се. „ Ние чакаме последния миг. Вместо да стартират да се запасяват през лятото, което ще е добре и за дърветата, които ще са по-изсъхнали и ще има по-малко нездравословни излъчвания, ние чакаме последния момент- октомври, ноември. А когато съвпадне и с някакви избори, горите се употребяват като механизъм за влияние на локалното население. Те с изключение на занаят са и източник на отопление за зимата. Още повече тази година с увеличението на цените на тока, доста хора се насочиха към отопление на дърва " разяснява министърът.

Относно контрола на министерството върху наркотичното наличие на отглеждания канабис за промишлено потребности, министър Бозуков осведоми, че ще бъде инициирана среща с министерствата на финансите и вътрешните работи. Според него би трябвало да има по-добра съгласуваност, като посочи, че на европейско равнище този проблем е решен и има ясни правила, които би трябвало да се ползват.

„ Апелирам земеделските стопани да вършат бързо регистрациите си за дотации по Ковид мярката, с цел да може и Държавен фонд „ Земеделие " (ДФЗ) по-скоро да стартира с изплащането на средствата ", съобщи министърът. Той напомни, че средствата са в размер на 72 млн. лева, които са ориентирани към 50 хиляди стопани.

„ Разбирам потребностите на земеделските производители от свежи средства, поради повишаването на фуражите, горивата, торове, сила, само че има законови процедури, които би трябвало да спазим, в противоположен случай ще би трябвало да връщаме средства ", разяснява още министърът. И добави, че към този момент тече индикативният период за подаване на заявките, като графикът е оповестен на уеб страницата на ДФЗ. „ Разпоредил съм да се работи интензивно, с цел да може какъв брой се може по-скоро да стартира да се раздават средствата ", уточни още министърът.



В отговор на въпрос за цената на пшеницата, министърът осведоми, че няма риск от внезапно повишаване, като в този момент тя се търгува за над 430 лева на звук. „ Аз съм разпоредил ежеседмично да ми се подава информация за износа, с цел да може да следим зърнения баланс на страната ", акцентира министър Бозуков. И разясни, че по този метод се наблюдават равнищата, с цел да не се наложи импорт. За страната ни са нужни към 1,7 млн. тона жито за зърнения баланс, от които към 1 млн. са за човешка консумация, другите са за фуражи.

По-късно министърът посети горския разсадник „ Герена " в село Стоб, както и обекти в региона, финансирани от фонд „ Инвестиции в горите " на Югозападното държавно дружество. Той направи обиколка на главно ремонтираните 3 баража в дерето „ Буковец ", водите от което се вливат в река Рилска. Това е следващият план с напълно социална изгода, ориентиран към възобновяване на технико-укрепителни уреди в поройни водосбори, който се финансира със средства от фонд „ Инвестиции в горите " на държавното дружество. И трите баража са издигнати преди повече от 50-60 години, и от този момент не са ремонтирани. Поради мощно поройния темперамент на водното течение два от тях бяха изцяло разрушени, а третият с отчасти нарушена целокупност.



Министърът прегледа и екопътеката до естествения феномен „ Стобски пирамиди ". Туристическата инфраструктура по нея бе неотдавна възобновената със средства на ДГС „ Рилски манастир ". Построени са нови защитни парапети, реновирани са 2 беседки, сложени са пейки и кътове за отдих.

По време на визитата си министърът бе придружаван от инж. Александър Пандурски, Областен шеф на Област Кюстендил.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР