Над 180 представители на социалните партньори и работодателите се включиха

...
Над 180 представители на социалните партньори и работодателите се включиха
Коментари Харесай

Над 180 души участваха в информационни форуми на Главната инспекция по труда за превенция на трудовите злополуки

Над 180 представители на обществените сътрудници и работодателите се включиха в осведомителни конгреси на ИА „ Главна ревизия по труда " (ИА ГИТ) за предварителна защита на трудовите злополуки. Те се организираха в интервала 20 - 22 февруари 2024 година и бяха част от поетите задължения на Агенцията във връзка присъединяване ѝ в общоевропейската акция на Комитета на старшите инспектори по труда, която започва през януари 2024 година под надпис: „ Нито една трудова акцидент ".

Форумите бяха извършени в онлайн среда, ориентирани към обществените сътрудници, работодателите и инспекторите по труда. На тях се показа акцията и нейната съществена цел да усъвършенства предварителната защита на трудовия травматизъм измежду работодатели и служащи посредством по-добра осведоменост при идентифициране и адресиране на аргументите за случаите.

В своето одобрение към присъединилите се работодатели изпълнителният шеф на ИА „ Главна ревизия по труда " инж. Екатерина Асенова моли за създаване на непоносимост към съзнателното занемаряване на разпоредбите за безвредна работа. Тя акцентира, че спазването на тези правила не е административна тежест, а избавя живот. Инж. Асенова увери участващите работодатели, че постоянно могат да се обръщат към инспекторите по труда за консултация.

Представителите на Агенцията Георги Иванов и Димитър Маджаров показаха информация за акцията като главната ѝ част, обвързвана с осъществяването на инспекции, ще се организира в интервала март - юни 2024 година Секторите, подлежащи на надзор, са строителство, земеделие и превоз. Те са определени поради огромния брой произшествия, в това число с съдбовен излаз, които се позволяват при тях по предоставените данни от уредниците на акцията.

С осъществяването на акцията се цели разширение на знанията за следствие на трудови злополуки и предприемане на ограничения за тяхното недопускане, повишение на осведомеността за рисковете на работното място; поощряване на присъединяване на служащите и техните представители в следствието на трудовите злополуки и шерване на положителни практики.

По време на форума бяха прегледани и образци, свързани със случили се трудови злополуки и бе изработен разбор за какво са позволени тези произшествия и какви са пропуските в работния развой.

В резюме на показаната информация бе изведено, че неосигуряването на групови средства за отбрана и персонални защитни средства или тяхното неизползване, формалното осъществяване на инструктажите, неефективният и/или изчезнал надзор и отрицателният персонален образец най-много на директния шеф са измежду най-честите аргументи, водещи до настъпване на трудови злополуки.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР