Над 18 часово заседание коства на депутатите в българския парламент

...
Над 18 часово заседание коства на депутатите в българския парламент
Коментари Харесай

18-часов маратон в парламента, какъв ще е бюджетът

Над 18 часово съвещание коства на депутатите в българския парламент и някои присъстващи министри окончателното приемане на част от бюджета за 2018 година.

Времето от 9ч. сутринта до след 3ч. на идната заран мина в разногласия и гласувания по секторните финанси. Управляващото болшинство одобри няколко удължавания на работния ден, до момента в който от опозицията желаеха прекратяването му.

Увеличават майчинските с 40 лева и минималните пенсии със 7 лева

Бюджетът и Ньойският контракт скараха депутатите

На същия принцип ръководещите от ГЕРБ и Обединени патриоти одобряваха с болшинство желаните от тях бюджетни проекти, също както на първо четене.

Най-напред денем беше признат бюджета за държавно публично обезпечаване, където е планувано повишение на размера на пенсиите. Според опозицията обаче то е по-малко, в сравнение с са опциите на бюджета.

Късно вечерта беше призната приходната и разходната част на проекта за държавните финанси. Рамката за 2018 планува 23,5 милиарда лева доходи и 11,9 милиарда лева разноски.

От тях 3,2 милиарда отиват в общините, близо 4,5 милиарда за обезпечаване, 1,2 милиарда за здравната каса. Вноската ни в Европейски Съюз ще е над 1 милиарда лв..

Според Българска социалистическа партия всичко това е „ бюджет на пропусната година за България, харчене на пари без ясна цел и резултат, и обслужване на корпоративни интереси”.

Лидерката на партията Корнелия Нинова настоя, че с бюджета се „ наливат средства в потвърдено неработещи системи” като просветителната и здравната.

Според „ червените” е нужно да се отстрани системата на делегираните бюджети в учебните заведения, а лечебните заведения да спрат да бъдат търговски сдружения.

Нинова и Борисов в правосъден двубой. Тя: Той съпостави Левски с мигрантите

Българска академия на науките спуска черни флагове: Ликвидират ни

От обичайна левица още акцентират, че България продължава да е единствената страна, в която и минималните приходи се таксуват.

Българска социалистическа партия желаят както необлагаем най-малко, по този начин и прогресивно подоходно облагане. Именно социалистическата партия вкара несоциалистическия плосък налог по време на Тройната коалиция, както и от Оперативна програма не пропуснаха да напомнят през вчерашния ден.

В избрани сфери като защитата, Българска социалистическа партия желаеха повишение на разноските. Според дефинитивно признатия бюджет на МО те ще бъдат 1,1 милиарда лв., при 44 милиона планувани доходи от бранша.

От Оперативна програма подчертаха, че разноските за защита са увеличени, само че Таско Ерменков от Българска социалистическа партия ги счете за незадоволителни и съобщи:

„ Който не брани личния си боец, брани непознати бойци.”



Общите планувани пари за обучение и просвета са близо 584,5 милиона. Повечето от парите (почти 323 милиона) отиват за личен състав, поради декларираната политика на настоящето държавно управление да удвои учителските заплати до края на мандата си.

Системата на делегираните бюджети на учебните заведения, подложена на критика от опозицията, също ще претърпи промени. Парите за едно образователно заведение към този момент няма да зависят единствено от броя на учениците, а от броя на паралелките, спецификите на района и качеството на образователния развой в по-дълготраен интервал.

Приемането на 2-ро четене на бюджета за обучение и просвета евентуално ще докара до продължение на митингите на работещите в Българската академия на науките. Оттам са на мнение, че държавното управление не извършва уговорката си да отделя 1% от Брутният вътрешен продукт за просвета. Учените се оплакват от ниските си заплати и дефинират бюджета им за следващата година като „ ликвидационен”.

Бюджетът за просвета през 2018 ще е над 175 милиона лв. ,

взеха решение депутатите към този момент в ранните часове на днешния ден.

От тях 151 милиона лв. отиват по направление „ Политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование”, съвсем 19 милиона са за запазване на движимото и недвижимото културно завещание, а близо 5 милиона за администрацията.

Работата по бюджета за 2018 депутатите ще продължат през днешния ден от 10ч.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР