Над 18 000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации през

...
Над 18 000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации през
Коментари Харесай

Над 18 000 души подали предварително попълнени данъчни декларации за 2 дни

Над 18 000 души подадоха авансово попълнени данъчни заявления през последните два дни, оповестиха от приходната организация.

От началото на данъчната акция досега близо 110 000 жители са заявили приходите си пред Национална агенция за приходите. Средното време за подаване на авансово попълнената декларация е по-малко от 10 минути, като потребителите я избират, защото е по-удобна и подаването й изисква доста по-кратко време.

Електронната услуга е налична в Портала за е-услуги на Национална агенция за приходите с личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП). Преди да потвърдят попълнената декларация, е належащо потребителите да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това е належащо, поучават от Национална агенция за приходите.

Срокът за обявление на приходите и заплащането на дължимия налог е 3 май 2022 година, а физическите лица, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават заявления до 30 юни 2022 година

Подалите годишните си заявления по електронен път до 31 март употребяват отстъпка до 500 лв. от налога за довнасяне, в случай че нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията, както и в случай че са внесли целия размер на налога за довнасяне в период до 31 март.

От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират през Портала за електронни услуги, налични с ПИК, данъчната си сметка за съществуването на отговорности, преди да употребяват данъчно облекчение.

До момента над две трети от всички заявления за приходите са подадени онлайн, като се чака до края на данъчната акция те да надвишат 85 %. Освен по електронен път, физическите лица, които не са самоосигуряващи, могат да подадат данъчна декларация в офис на приходната организация по непрекъснат адрес, по пощата с противоположна квитанция или в пощенски клон. Самоосигуряващите се лица са задължени да заявяват приходите си единствено онлайн.

Допълнителна информация за подаването на данъчни заявления може да бъде получена на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700, на цена съгласно цените на съответния оператор и в уеб страницата на приходната организация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР