Над 1600 молби за международна закрила са получени от началото

...
Над 1600 молби за международна закрила са получени от началото
Коментари Харесай

Над 1600 молби за закрила от бежанци са подадени у нас от началото на 2021 г.

Над 1600 молби за интернационална протекция са получени от началото на годината до този петък от настанените в центровете за бежанци у нас. Най-много са от Сирия - 900. Следват тези от Афганистан - над 500.

31% от потенциала на центровете е напълнен.
Снимка: btvnovinite.bg
В най-големият бежанския център в Харманли, потенциал сега е ангажиран на 27 %. 740 е броя на чужденците, които обитават там.

28-годишният Амин от Алжир стига до лагера в Харманли, откакто е арестуван наоколо до границата с Турция.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Прескочих оградата. Нямаше полиция, в случай че бяха там, щяха да ме върнат назад в Турция “, споделя Амин.

Лошото положение на оградата по границата е спомагателна причина за пробива на незаконни, призна в Народното събрание и министърът на вътрешните работи и регистрира шест пъти по-висок миграционен напън.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Предвид заплахата мигрантският напън да се ускори през идващите месеци, тези афганистански жители, които се движат към нас, се чака до месец да бъдат в непосредствена непосредственост “, съобщи Рашков.

А министър председателят Стефан Янев съобщи, че има подготвеност да свика и Съвета по сигурност към Министерски съвет.

„ Под управлението на Гранична полиция – персоналния състав, който патрулира е повишен с 600 души все още “, заяви ген. Стефан Янев.

Въпреки напъните на службите, центровете за бежанци в страната последователно се пълнят. А хора като иракчанина Джахид не са удовлетворени от изискванията в Харманли.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Аз желая повече храна за хората, които са тук,защото са гладни и се нуждаят от повече храна, тъй като е доста малко “, споделя Джахид.

„ Условията, при които живеят настанените при нас дават отговор на европейските стандарти за сходни центрове. Те имат право да получат храна, заслон, здравно обслужване “, отбелязва Галя Христова, шеф отдел в РПЦ- Харманли.
Снимка: btvnovinite.bg
От управата на лагера в Харманли споделят, че на бежанците са обезпечени и безвъзмездни медикаменти, както и проби за всички новопристигнали. 140 от чужденците там са имунизирани, а общо във всички центрове на ДАБ – 222.

За разлика от центъра в Харманли, където досега няма регистриран случай на болен от ковид чужденец, в дома в Любимец, който е към миграция на Министерство на вътрешните работи и е от затворен вид, от началото на месец август до в този момент, записаните заболели чужденци с COVID-19 са 27, а към този миг пет са активите случаи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР