Над 15% от купувачите на ново строителство търсят луксозни имоти

...
Над 15% от купувачите на ново строителство търсят луксозни имоти
Коментари Харесай

15% от купувачите търсят луксозни имоти до 1 млн. евро

Над 15% от купувачите на ново строителство търсят първокласни парцели от 600 000 евро до 1 млн. евро. Други 22% са определили бюджет сред 150 000 евро и 600 000 евро. Това сочи последното изследване на компанията за първокласни парцели Unique Estates, извършено измежду клиенти, които търсят първокласен парцел ново строителство през 2022 година

„ Свидетели сме на възходящо търсене в първокласния сегмент и купувачи, които са подготвени да платят все по-сериозни суми за придобиване на извънредни парцели. Това са хора, които желаят не просто да се снабдят с апартамент или къща от висок клас, само че парцелът да съставлява ликвидно влагане. Купувачите в този сегмент имат висока финансова просвета и знаят, че в интервал на икономическа рецесия първокласните парцели не губят цената си ”, показва Светослава Георгиева, действен шеф на Unique Estates. Според нея това е и причина за устойчивия растеж на капиталовите покупко-продажби в сегмента.

Малко над една четвърт от купувачите, които възнамеряват придобиване на нов парцел през 2022 година, ще я осъществят точно с капиталова цел. Повече от половината – 53%, чакат да генерират приход от него, отдавайки го чартърен. Около 30% са хората, които целят да вложат средствата си в интервал на инфлация.

Предпочитаната величина на жилището е сред 100 кв. м и 200 кв. м, с две спални и две бани, сочи още изследването на компанията. „ Тенденцията, която до скоро наблюдавахме, бе за капиталовите за парцели с по-малка повърхност ”, разяснява Георгиева.

Със мощен превес в желанията на клиентите се употребяват жилищата в София, спрямо новопостроените къщи – 73% от интервюираните, без значение дали покупката е за персонално прилагане или за инвестиция. Къща в рамките на града биха закупили 9% от участниците, сочи още изследването на Unique Estates. Към договорка за парцел вид „ втори дом ”, отвън региона на столицата, биха се насочили 7% от потребителите. Устойчива става наклонността за непрекъснато живеене в къща наоколо до София.

 Имоти с повърхност от 100 кв. м ще търсят 41% от всички планиращи покупка на ново строителство, без значение дали за инвестиция или за персонално прилагане. Други 13% се ориентират към повърхност сред 200 кв.м и 300 кв.м. Общо 7% от потребителите пък възнамеряват договорка с площ над 300 кв.м. Най-голям дял от потребителите – 44%, ще се насочат към нов парцел с 2 спални, а 39% – към подобен с 3 спални пространства. Общо 7% от запитаните пък имат намерение да закупят парцел с 4 спални. Наличие на 2 бани е приоритет за 59% от бъдещите купувачи, а 16% от хората биха се възползвали от парцел с 3 бани.  

 „ Купувачите най-често търсят жилище до 200 кв. м, а цели 39% от тях държат на най-малко 3 спални. Тези данни сочат, че за първокласния сегмент съществуването на голям брой пространства към този момент е обичайната процедура. Разбира се, местоположението, дизайнерското обзавеждане и заобикалящата среда са доста значими за сегмента на извънредните парцели ”, показва още Георгиева.

Предпочитаното ревю измежду купувачите на висок клас парцели е югоизточното – то е приоритет за 34% от запитаните. Други основни фактори са гаражът или паркомястото, дрешникът и независимият кабинет – към 30% от планиралите да купят жилище над 200 кв.м показват, че не биха се лишили от тези пространства. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР