Над 15 600 души са готови да седнат зад волана,

...
Над 15 600 души са готови да седнат зад волана,
Коментари Харесай

Изследване: Над 15 600 души са готови да седнат зад волана, след като са консумирали алкохол

Над 15 600 души са подготвени да седнат зад кормилото, откакто са консумирали алкохол. Това демонстрира проучване на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", показано през днешния ден от ръководителя Малина Крумова. Тя взе участие в кръгла маса „ Без рискови пътища, без алкохол ", която се организира във Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков ". Събитието е част от акцията " ROADPOL Safety Days " на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

Участие в кръглата маса взеха и основен комисар Атанас Илков, шеф на Главна дирекция " Национална полиция ", комисар Мария Ботева от „ Пътна полиция " към Министерство на вътрешните работи, Николай Иванов - ръководител на Управителния съвет на Българска браншова асоциация " Пътна сигурност ", преподаватели от Висшето транспортно учебно заведение и специалисти по пътната сигурност.

Съгласно статистиката на Европейския съюз (ЕС) при 25 % от пътнотранспортните пришествия (ПТП) има въздействие на алкохол, сподели Крумова и добави, че в България такива данни няма. Една от аргументите водачите да седнат зад кормилото на транспортното средство след приложимост на алкохол е усещането на обществото, а другата причина може да е медицински проблеми - взаимозависимост към алкохол, изясни Крумова. Тя добави, че над 2 % от хората в България са подвластни от алкохол и още 7 % имат податливост към взаимозависимост.

Трябва да стане недопустимо за обществото да се кара след приложимост на алкохол, уточни ръководителят на организацията. Трябва да има нетърпимост от брачната половинка, брачна половинка, децата и всички от обкръжението на този водач, добави Крумова. Човек не може да реши казуса със зависимостта си самичък, би трябвало да има психически и медицински ограничения за решаването на зависимостта и от друга стана би трябвало да има въвеждане на " алкохолни блокировки ", уточни специалистът.

Главен комисар Атанас Илков, шеф на Главна дирекция " Национална полиция ", сподели, че всички сме очевидци на тежки произшествия, в които умират хора и деца. Той прикани обществото да е по-отговорно. Илков добави, че 21 септември е разгласен като " Ден без починали на пътя ". Нека тогава покажем резултати, които обществото чака от нас, прикани Илков.

По думите му всички дейности, които са подхванати от Министерство на вътрешните работи, и най-много с новите промени и промени в Наказателния кодекс, дават доста позитивни резултати, макар компликациите.

Като образец той даде софтуерното времето, което е належащо, с цел да излязат резултатите от кръвните проби за приложимост на алкохол и опиати. Атанас Илков увери, че до края на година ще има нови апарати, които ще дават резултат в границите на седмица или две. С сътрудниците сме уверени, че това ще даде позитивен резултат, добави той.

Според ръководителя на Българската браншова асоциация " Пътна сигурност " Николай Иванов от най-ранна детска възраст би трябвало да се възпитава назадничавост към шофирането в нетрезво положение.

Ректорът на Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков " проф. Даниела Тодорова уточни, че месецът, в който се започва образователната година, е точното време да се създадат оферти за предварителна защита на шофирането под влияние на алкохол и опиати. Ректорът изясни, че преди години са разкрили образователен център за сигурността на придвижването по пътищата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР