Над 130 световни лидери се събраха на Конференцията на ООН

...
Над 130 световни лидери се събраха на Конференцията на ООН
Коментари Харесай

Китай и САЩ са отговорни за 44% от емисиите на парникови газове в света

Над 130 международни водачи се събраха на Конференцията на Организация на обединените нации в Дубай - COP28, с цел да обсъдят битката с климатичните промени. Британският крал Чарлз III съобщи от трибуната, че преговорите представляват повратна точка за ограничаване на глобалното стопляне. 
Постигнат е значим прогрес, само че мощно ме тревожи това, че продължаваме да сме доста надалеч от верния път. Присъстващите на срещата държави, както и в тези, които не са тук, изпитват усложнения в справянето с неспиращите естествени бедствия. Необходими са действителни дейности, с цел да се намали броят на жертвите на климатичната рецесия.
Н.В. Чарлз III, крал на Обединеното кралство

Генералният секретар на ООН също насочи апел за дейности. Той е дълготраен конкурент на потреблението на изкопаеми горива заради негативното им отражение върху климата. Гутериш не спести критики срещу огромните замърсители. 
Позволете ми да насочва обръщение към ръководителите на фирмите за изкопаеми горива: вашата роля бързо изчезва. Не се вкопчвайте в един стар бизнес модел, а водете прехода към възобновими енергийни източници. Не се заблуждавайте! Това е единственият вид за резистентност на вашите компании в бъдеще.
Антониу Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации

Китай и САЩ са отговорни за 44% от емисиите на парникови газове в света. Лидерите им обаче не чуха посланието на Гутериш.Президентът на Китай Си Дзинпин и на Съединени американски щати Джо Байдън отсъстват от форума. Това се случва няколко седмици, откакто те обявиха двустранно споразумение за понижаване на емисии на метан. Вместо тях в Дубай са първият вицепремиер на Китай Дън Сюесян и вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис.  

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР