Над 100 нови автобуса са предоставени тази година на училища

...
Над 100 нови автобуса са предоставени тази година на училища
Коментари Харесай

Галин Цоков: Над 100 нови автобуса са предоставени тази година на училища и общини

Над 100 нови рейса са предоставени тази година на учебни заведения и общини. Осигурен е безвъзмезден превоз за близо 100 000 деца, които по 5 400 маршрута пътуват, с цел да получат качествено обучение. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в региона на учебното и предучилищното обучение. По думите му следва обезпечаване на още рейсове, с които да се обнови транспортният парк на учебните заведения и общините, оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието. 

Проф. Цоков означи, че пораства броят на учебните заведения, в които текат обилни поправки със средства от национални и европейски стратегии. Над 116 учебни заведения и детски градини ще бъдат актуализирани със средства от Плана за възобновяване и резистентност, ще се изградят и нови учебни заведения в София, Варна и Бургас.

Министърът уточни, че започват две нови стратегии (всяка с бюджет от 240 млн. лева). Те ще обезпечат опция за цялостна реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения, както и поправки на физкултурни салони и спортни площадки. Заделят се и 100 млн. лв. за ремонт на студентски общежития.

„ Важна част е и разширението на новаторската среда посредством построяването на SТEM центрове и на учебни лаборатории за нововъведения “, подчертава проф. Цоков. Предстоят и образования за учители за възстановяване на уменията им за интегрално образование.

Акцент в полемиката бяха дигитализацията на образованието, обезпечаването на средства за учителските заплати, повишение на квалификацията на учителите, подобряването на резултатите на учениците, грижата за децата в детските градини и други

В съвещанието участваха зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска и представители на всички обществени сътрудници: Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители, Юлиян Петров, ръководител на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “, Аспарух Томов, ръководител на Независимия училищен профсъюз към КНСБ, Диян Стаматов, ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България, Асен Александров, ръководител на Сдружение на шефовете в междинното обучение в България, Мария Каменова, ръководител на Българската асоциация на частните учебни заведения и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР