Над 10 лица са задържани до момента при акцията на

...
Над 10 лица са задържани до момента при акцията на
Коментари Харесай

Над 10 задържани при акцията във Винпром Карнобат и две други фирми

Над 10 лица са арестувани досега при акцията на Специализираната прокуратура в офисите на „ Винпром Карнобат “ ООД, „ Сис Индустрийс “ ООД и „ Топаз Мел “ ООД. Това стана ясно от думи на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

По негова информация измежду арестуваните е предприемачът Миню Стайков, съобщи БГНЕС.

Зам.-главният прокурор заяви, че делото е формирано преди към два месеца. Тогава стана ясно и, че е открита фабрика за противозаконни тютюневи произведения в Карнобат. Печалбата е била от 2,5 млн. лева на седмица, обясни Гешев и добави, че служащите в нея са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, до момента в който са работили – имали са спални пространства, фитнес, всички улеснения.

Фабриката е благосъстоятелност на сина на кмета на Карнобат и е давана чартърен по обичайната скица при случаите на противозаконни производства, съобщи още Иван Гешев.

Той сподели, че тогава не са били повдигнати обвинявания, тъй като задачата на проверяващите е била да се стигне до действителните притежатели. Ние произвеждаме и организираме акции, тогава, когато съберем доказателства, които да устоят в съда. За нас не е самоцел задържането на съответни лица, а събирането на доказателства, съобщи Гешев.

Той сподели, че нямало връзка сред акцията от преди няколко дни против предприемача Ветко Арабаджиев, който се търси от Интерпол.

Днешната интервенция е в границите на формирано досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, основана за отбягване на заплащане на данъчни отговорности в огромни размери, държане на акцизни артикули без бандерол и пране на пари.

Данъчните закононарушения са осъществявани в интервала 2009 година – 2018 година, като действителни търговски сдружения са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от сдружения от вида „ изчезнали търговци “, за действие на основаната скица на данъчна машинация. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на проведената незаконна група и по този метод се е избягвало заплащането на данъчни отговорности в огромни размери по смисъла на Закона за Данък добавена стойност.

Събрани са доказателства и за закононарушения пране на пари - в интервала 2009г. – 2018 година са били осъществявани финансови интервенции и е прикриван генезис на имущество, добито посредством тежко съзнателно закононарушение.

Под управлението на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 година бе открита противозаконната фабрика, употребена от незаконната група за произвеждане на цигари.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР