Над 1 милиард лева от общо 1,8 млрд. за образование

...
Над 1 милиард лева от общо 1,8 млрд. за образование
Коментари Харесай

Над 1 млрд. лева от Плана за възстановяване отиват за STEM центрове, ремонти и нови детски градини |

Над 1 милиард лв. от общо 1,8 милиарда за обучение в Националния проект за възобновяване и резистентност на България да отидат за основаване на STEM среда във всички учебни заведения, поправки, съоръжение на учебни заведения и създаване на нови детски градини в общините с дефицит тук-там, както и на центрове за личностно развиване.

Приоритетите разгласи през днешния ден Министерството на образованието и науката.

Предвижда се също финансиране на научна и новаторска активност в Българска академия на науките и изследователските университети и други

Повече от 1,3 милиарда лева са за просветителни планове. Те ще бъдат обезпечени напълно от Европейски Съюз. Очаква се европейските средства за просвета да привлекат и в допълнение частно финансиране.

Всички действия за обучение и научни проучвания, финансирани по Плана, са с небосвод доникъде на 2026 година

Разчети

Малко над 576 млн. лева са планувани за основаване на национална STEM система (науки, технологии, инженерство, математика). От тях 20,8 млн. лева са за създаване и съоръжение на народен STEM център като централно звено за образование на учители. В него се възнамерява създаване на 10 лаборатории по STEM науки и 10 зали за образование по STEM. Целта е учителите да придобият на практика умения за създаване и използване на новаторски образователни часове, въвеждане на нови интегрирани образователни предмети (кръгова стопанска система, изкуствен интелект и неговите приложения, роботика и др.) и въвеждане на нови способи на преподаване.

Още 17,7 млн. лева са заделени за три районни STEM центъра в съществуващите бази на Националните детски комплекси в с. Ястребино и в с. Ковачевци и Олимпийския център „ Св. Иван Рилски “ в Хисаря. Основната част от средствата за STEM системата са планувани за учебните заведения, които до момента не са финансирани по националната стратегия на Министерството на образованието и науката (МОН) за създаване на STEM среда. Нови 1980 учебни заведения в страната ще могат да изградят STEM кабинети. Сумите ще се отпускат съгласно броя на учениците и варират от 50 хиляди лева за най-малките учебни заведения с до 50 деца до 600 хиляди лева за най-големите – с над 1000 деца. За други 263 учебни заведения в страната, които към този момент са финансиране по националната стратегия на МОН, са планувани малко над 36 млн. лева за разширение на STEM средата.

Планът планува над 93,6 млн. лева за създаване на високотехнологични класни стаи. Сумите, за които ще могат да аплайват учебните заведения, още веднъж ще зависят от броя на децата и варират от 10 хиляди лева за най-малките учебни заведения до 80 хиляди лева за най-големите. Тук са планувани за финансиране 2243 учебни заведения.

Най-голямото перо за обучение в Плана се планува за модернизиране на просветителните институции за качествена среда за учене и нововъведения – близо 680 млн. лева От тях 380,4 млн. лева са за ремонт, възобновяване и съоръжение на 73 детски градини и 94 учебни заведения. 24 професионални учебни заведения ще се трансфорат в интердисциплинарни образователни центрове за образование в предпочитани стопански браншове с акцент върху дигитализацията и зелените технологии. Ще се акцентира върху връзката с интелигентната специализация и надграждането на обичайните промишлености (транспорт, селско стопанство, произвеждане и т.н.) за цифрова и зелена промяна. Ще се поддържат също нововъзникващи промишлености като зелена сила, роботика, произвеждане на електрически транспортни средства и други

За създаване на нови 10 детски градини и 10 учебни заведения в общини, в които има дефицит тук-там, са планувани 76.5 млн. лева Планира се да се отворят към 2000 нови места в детските градини и още толкоз в учебните заведения.

Наука

Друг приоритет е програмата за ускорение на икономическото възобновяване и промяна посредством просвета и нововъведения. Тук средствата са 411 млн. лева Близо 240 млн. лева ще отидат в изследователските висши учебни заведения. До дни Министерският съвет ще утвърди първия лист с изследователските университети. Планира се те да получават дотация за научна и иновационна активност в размер до 40% от тази за образование. Останалите висши учебни заведения също ще получат средства за тази цел от националния бюджет.

Над 52 млн. лева са планувани за повишение на иновационния потенциал на Българската академия на науките в областта на зелените и цифровите технологии. Ще се развиват Единният център за нововъведения и Центърът за образование на Българска академия на науките. Подсиленият Единен център за нововъведения ще служи като координиращо звено за връзките на институтите на Българска академия на науките с бизнеса.

Научните организации и изследователските университети ще получават плануваните средства за научни проучвания и нововъведения, откакто изпълнят избрани знаци за реализирани резултати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР