Над 1.7 милиона мюсюлмани от цял сват пристигнаха тази седмица

...
Над 1.7 милиона мюсюлмани от цял сват пристигнаха тази седмица
Коментари Харесай

Как Саудитска Арабия използва хаджа, за да засили позициите си сред мюсюлманите

Над 1.7 милиона мюсюлмани от цялостен сват дойдоха тази седмица в Саудитска Арабия за началото на годишния хадж. Щом стигнат в Мека - най-свещеното място за религиозно поклонение - им се припомня, че ръководещата династия Ал Сауд е единствен негов страж.

Големи портрети на краля и на създателя на Саудитска Арабия са окачени във фоайетата на хотелите в града. Масивна часовникова кула, носеща името на предшественика на крал Салман, свети във флуоресцентно зелено към богомолците долу. Просторно ново крило на Голямата джамия в Мека е кръстено на някогашен саудитски крал, а един от входовете на джамията е наименуван на различен.

Това е единствено един от многото способи, по които Саудитска Арабия употребява статута си на уредник на хаджа, с цел да ускори позициите си в мюсюлманския свят - и да ядоса неприятели като Иран, Сирия и Катар. Заклетият й съперник, шиитски Иран, на собствен ред пробва да употребява хаджа, с цел да подлее вода на кралството.
Хаджът от дълго време е част от политиката в Саудитска Арабия.

В продължение на близо 100 години династията Ал Сауд взема решение кой ще влезе и ще излезе от Мека, дефинира квоти за богомолци от разнообразни страни, улеснява визовите процедури посредством саудитските посолства в чужбина и обезпечава настаняването на стотици хиляди хора във и към Мека. На кралството се приписват заслугите за справяне с всеобщите тълпи, които отиват в Мека всяка година, и то понася обвинявания, когато нещата се объркат. Всички физически здрави мюсюлмани имат за обвързване да отидат на хадж най-малко един път в живота си.

Всички саудитски крале и преди тях османските владетели на района Хиджаз са получавали почетната купа Пазител на двете свещени джамии в Мека и Медина. " Който управлява Мека и Медина, има голяма мека мощ ", сподели Али Шихаби, изпълнителен шеф на " Арейбия фаундейшън ", просаудитски център във Вашингтон. " Още през цялото време Саудитска Арабия внимава доста да не лимитира достъпа на никой мохамеданин, тъй че (саудитците) в никакъв случай не са упреквани, че употребяват хаджа за политически цели ".

 Как Саудитска Арабия употребява хаджа, с цел да ускори позициите си измежду мюсюлманите
© Associated Press

Сирийското държавно управление обаче споделя, че саудитските управляващи не престават да постановат ограничавания за сирийски жители, искащи да вземат присъединяване в хаджа. Рияд няма дипломатически връзки с режима на Башар Асад и от 2012 година изисква всички сирийци, искащи да отидат на поклонение, да вземат визи в трети страни посредством " Сирийския върховен комитет по хаджа ", който е следен от опозиционната Сирийска национална коалиция.
Хаджът бе вплетен още по-здраво в политиката след разрива сред Саудитска Арабия и Катар, когато кралството и три други арабски страни скъсаха тази година всевъзможни дипломатически връзки и транспортни връзки с дребната страна в Залива. Саудитска Арабия изненадващо разгласи този месец, че ще отвори границите си за катарски богомолци и че крал Салман ще обезпечи транспорт по въздух и настаняване на катарците по време на хаджа.

Саудитците обаче оповестиха тези жестове на благосклонност едностранно и то след среща с шейх Абдула Ал Тани, член на катарското кралско семейство, който не живее в Катар и чийто династичен клон бе свален от власт с прелом преди повече от четири десетилетия. " Лансирането на почитан член на катарското кралско семейство бе същински политически удар ", сподели Шихаби.

Фотогалерия: Къде се създава покривалото със златна бродерия за Каабата >

Други стигат по-далеч и споделят, че саудитците вършат реклама на шейх Абдула и с това пробват да делегитимират настоящия емир на Катар. Герд Нонеман, учител по интернационалните връзки и специалист по Персийския залив в университета Джорджтаун в Катар, споделя, че саудитският ход е бил " явен агитационен трик ".v " Предвид обстоятелството, че присъединяване на катарци неизбежно бе наранено от протеста, хаджът бе в действителност политизиран, това няма по какъв начин да се избегне ", сподели той. Катарското държавно управление обществено приветства този ход, само че също по този начин прикани Саудитска Арабия " да не употребява (хаджа) като инструмент за политическа операция ".

Комитетът за правата на индивида на Катар преди този момент внесе тъжба при специфичния докладчик на Организация на обединените нации за свободата на вярата и религията поради рестриктивните мерки, наложени върху катарски жители, искащи да вземат участие в тазгодишния хадж. Саудитският външен министър Адел ал Джубейр сподели, че катарската тъжба е равносилна на " оповестяване на война " против саудитското ръководство на светите места. Кралството упрекна Катар, че прави опит да политизира хаджа.

 Как Саудитска Арабия употребява хаджа, с цел да ускори позициите си измежду мюсюлманите
© Associated Press

Макар че хаджът е главен дирек на исляма, покровителството над светите места е дирек на легитимността и властта на династията Ал Сауд. Иран непрекъснато пробва да сложи това под въпрос. Преди две години при навалица сред поклонници починаха минимум 2426 души по данни на Асошиейтед прес. Иран, който загуби 464 свои богомолци в блъсканицата, неотложно употребява нещастието, с цел да призове ръководството на хаджа да бъде поето от самостоятелен орган. Тези апели бяха бурно отхвърлени от Саудитска Арабия, която упрекна Иран в политизиране на хаджа. Миналата година поклонението мина под сянката на враждата сред двете страни. Саудитска Арабия и Иран скъсаха дипломатическите си връзки през 2016 година и вследствие на това нито един иранец не отиде на поклонението.

Не за пръв път двете страни се карат поради хаджа. През 1987 година саудитската полиция откри огън по ирански богомолци, протестиращи по време на хаджа, и умъртви над 400 души. Следващите две години Иран не изпрати свои жители на хаджа.

Преди тазгодишното поклонение иранският висш водач аятолах Али Хаменей прикани поклонниците да стачкуват още веднъж и сподели че поклонението дава на " мюсюлманите страхотна опция да изразят убежденията си ". " Къде има по-добро място от Мека и Медина за това мюсюлманите да отидат и да изразят паниките си за Ал Акса и Палестина? ", сподели Хаменей, имайки поради едно от най-свещените места за исляма, което се намира в Ерусалим и е обект на доста разногласия.

Високопоставени саудитски духовници бързо дадоха отговор, че с поклонението не би трябвало да се злоупотребява и подсетиха на вярващите, че задачата на хаджа в последна сметка е " да прекарат цялото си време и да вложат всички старания в поклонение пред всемогъщия Аллах ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3137)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР