Над 1 000 училища вече са подали концепции за изграждане

...
Над 1 000 училища вече са подали концепции за изграждане
Коментари Харесай

Министър Цоков: Инвестират се близо 500 млн. лв. за изграждане на STEM среда в българските училища

Над 1 000 учебни заведения към този момент са подали концепции за създаване на STEM среда, за което е планувано финансиране от близо половин милиард лв. в Плана за възобновяване и резистентност. Заедно с подготовката на плановете е доста значимо да подготвим и учителите и шефовете, които ще работят в тези кабинети. Това сподели министърът на образованието и науката проф. по време на разкриване на образование за учебни шефове от цялата страна за внедряване на модерни способи на преподаване в просветителната система, оповестяват от МОН.

Специален посетител на събитието е американският експерт в региона на STEM преподаването – Антоанета Стич от Университета Питсбърг.

„ Важно е освен да изградим материалната база за STEM образованието, само че и да развием уменията, с цел да я използваме оптимално дейно “, акцентира проф. Цоков. По думите му към този миг е изгубено скъпо време за подготовка на българските учебни заведения за тази промяна.

„ Разполагаме с едни съществени средства, само че без схващане за значимостта на този развой, няма да реализираме задачата за качествена смяна на системата “, сподели още министърът. Той изясни, че новият екип на МОН е стартирал серия от полемики с учебни шефове и учители от цялата страна, с цел да се коментират както задачите на плана, по този начин и за повишение информираността за STEM-обучението.

„ Новата среда допуска и нов метод на взаимоотношение, включително взаимно преподаване и взаимно оценяване “, добави проф. Цоков и изясни, че българските учители би трябвало да бъдат готови за тази промяна.

„ Ще предизвикваме и промени в нормативните актове, с цел да подсигуряваме основата на STEM образованието, само че тази смяна би трябвало да пристигна от самата система. Тя не може и не би трябвало да бъде наложена извън “, разяснява министърът. По думите му STEM преподаването ще усъвършенства и връзките с бизнеса и ще насърчи повече български деца да избират инженерни специалности, които са доста значими за пазара на труда ни.

По-рано денем проф. Цоков организира и среща с Антоанета Стич. Тя показа американския опит и подчертава на здравите връзки сред просветителната система и бизнеса, които е построило STEM образованието.

„ Това е една от аргументите за значимостта на този тип преподаване – тъй като то построява умения, които надграждат теоретичните познания “, акцентира тя. Представителят на Университета Питсбърг подчертава на значимостта на вярната подготовка на учителите и надграждането на техните познания „ като те би трябвало да могат не просто да преподават познания, само че и да развиват умения в учениците “. Според нея смяната е доста по-лесна в сравнение с наподобява, тъй като учителите обичат своите възпитаници и биха създали всичко за тяхното по-добро бъдеще: би трябвало единствено да бъдат уверени, че STEM преподаването е най-хубавото за децата.

В диалога присъединяване взеха още шефът на НЦПКПС Димитър Асенов, началникът на РУО – София Ваня Кастрева и ръководителят на УС на Съюза на ръководителите в системата на междинното обучение в България Диян Стаматов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР