Начинът, по който се управлява, обективно се вижда от резултатите

...
Начинът, по който се управлява, обективно се вижда от резултатите
Коментари Харесай

Шефът на БДЖ: Извадихме дружеството от фалит, не се трупат задължения

" Начинът, по който се ръководи, обективно се вижда от резултатите на сдружението, ние го извадихме от банкрут. В края на 2009 година не можеха да се заплащат заплатите, в този момент никой не приказва за банкрут, приказваме за закупуване на нови влакове. "

Така изпълнителния шеф на холдинг „ Български държавни железници “ Владимир Владимиров разяснява настояванията на Българска социалистическа партия за оставки в БДЖ.

" През 2009 година сдружението имаше 850 млн. отговорности, а към 1 март тази година задлъжнялостта по баланс ще бъде 360 млн. ", добави Владимиров.

По думите му една огромна част от тези пари са дадени от страната като заем, с тях ще бъде повишен капиталът и те не подлежат на връщане. Друга дребна част са оперативни отговорности към личния състав, да вземем за пример, или разнообразни счетоводни планове.

" Реално това, което би трябвало да бъде платено, е 196 млн. От тях 100 млн. са към втория облигационен заем, които са извънредно проблематични – текат тежки наказателни лихви, наказани сме по всички вероятни каузи, ще има още по-тежки последици, сподели той. Затова чака да има сериозна държавна интервенция, с цел да може да се погасят тези отговорности до края на годината. Това е жизненоважно за сдружението, с цел да можем да решим всички останали проблеми, уточни изпълнителният шеф. ", изясни още изпълнителния шеф на БДЖ.

По думите му железниците не натрупат нови отговорности, в противен случай, „ понижаваме отговорностите, без да сме взели 1 лев заем “.

За състава на БДЖ Владимиров уточни, че вагони все още не липсват. Закъснения има, призна той, като посочи, че една част са по причина на БДЖ, само че друга са отвън сдружението.

Гостът уточни, че се готви процедура за нови мотрисни влакове, която ще стартира през април. За задачата „ страната е планувала 35 млн. финансов трансфер. Очакваме през първите две години да създадем предплатено заплащане по 35 млн. и по-късно, с останалите, в границите на 10 години всичко да бъде изплатено “.

На въпрос за изключителния труд на машинистите Владимиров призна, че подобен има, само че посочи, че в БДЖ той се калкулира по Наредба 50 и груповия трудов контракт. Той уточни, че за труд се счита и пътуването на машиниста от вкъщи му до депото, инструктажа и пътуването му до началната точка на курса, който би трябвало да извърши, както и прибирането му вкъщи. В това време той е пасажер и в случай че се извади пътуването, няма ексклузивен труд. Но не значи, че не търсим решение на казуса, добави Владимиров.

Той отхвърли обвиняванията, че локомотиви да влизат за мним ремонт, като уточни, че прокуратурата сега прави инспекция на БДЖ и за поправки, и дали има чиновници, които не идват на работа.

Според Владимиров такива чиновници няма хора от футболния тим не са зачислени на избрани позиции. Има чиновници, които играят футбол в свободното си време. За този тим не се дават пари, това е съдружие, което се намира отвън БДЖ, съобщи той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР