Начинът, по който се разпределят евросредствата между столицата и отделните

...
Начинът, по който се разпределят евросредствата между столицата и отделните
Коментари Харесай

Пеканов: София трябва да получава по-малко евросредства

Начинът, по който се разпределят евросредствата сред столицата и обособените райони на страната основава сериозен дисбаланс и не разрешава на бедните да се развиват, заяви вицепремиерът по еврофонодовете Атанас Пеканов по БНР.

„ Пет района на страната са измежду най-бедните в Европа, все пак София, която не е измежду тях, продължава да взема огромен запас от общия запас на страната. Това не е резистентен модел “, изясни той.

„ София, която се развива релативно добре, не би трябвало да взема несъразмерна част от тези средства “, изясни още Атанас Пеканов.

Той добави, че няма късмет парите от Плана за възобновяване и резистентност да не бъдат изплатени.  При подаване на проекта през юли, парите ще дойдат най-рано през септември, а при по-късно подаване – някъде през октомври, разясни Атанас Пеканов. Към момента нито една страна не е получила парите си по нейния проект за възобновяване. Няколко такива проекта са утвърдени, посочи Атанас Пеканов.

„ Не вършим безспорна проверка. Задържаме някои от плановете, които считаме, че са значими, само че надграждаме други, вкарваме нови проекти и махаме неща, за които считаме, че не са били използвани или заложени по най-хубавия метод “, разяснява още той.

„ Ние получаваме средствата, след което решаваме по какъв метод те да стигнат до бизнеса, крайните бенефициенти и така нататък Голяма част от тях също ще стигнат като грантове, само че някаква част ще стигнат като заеми. “

13% е префинансирането, което страната ни ще получи тази година седмици след одобряването на националния ни проект. Всичко друго ще идва, откакто покажем, че нещата, които сме дали обещание, в действителност са се случили, посочи Пеканов. „ Всичко би трябвало да бъде потвърдено, че се е случило и едвам тогава ще можем да получим парите. Това е верен метод. “ 

Атанас Пеканов изрази мнение, че някои институции и министерства не са задоволително готови, тъй като с години не е граден потенциал те да могат да вършат значими интервенции в стопанската система.

С пандемията България се оправи по допустимо най-лошия метод, имаме едни от най-лошите знаци в целия свят, разяснява още Атанас Пеканов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР