Началото на отпускарския сезон съвпадна със затихването на пандемията от

...
Началото на отпускарския сезон съвпадна със затихването на пандемията от
Коментари Харесай

Време е за ваканция! Как ще пътуват българите по света от 1 ...

Началото на отпускарския сезон съответства със затихването на пандемията от ковид. Това пък разсъни интереса към екскурзии и почивки в чужбина. Къде и по какъв начин българите да пътуват на открито от 1 юни? Ето какви са условията за някои от най-предпочитаните дестинации.

Гърция

Властите в Атина удължиха рестриктивните мерки за влизане в страната до 7 юни. Гражданите на Европейския съюз би трябвало да показват на границата документ за имунизиране или негативен PCR тест.

Задължителна остава и адресната регистрация. Деца до 5-годишна възраст влизат без тест. На всички гранични пунктове туристите се тестват и с бърз тест за ковид.

За пътешестване с ферибот, както и за вътрешни полети в страната се изисква документ за здравен статус на пасажерите.

Отпада обаче попълването на Passenger Locator Form (PLF) при излизане от южната ни съседка.

Маските са наложителни и на открито, санкцията е 300 евро, припомнят от полицията. В персоналните коли с маски пътуват единствено тези, които не са родственици и не живеят на един адрес. На плажа дистанцията сред чадърите би трябвало да е най-малко 4 метра.

Турция

Изискването за показване на негативен PCR тест, изработен не повече от 72 часа преди идване в страната, остава, само че от 1 юни на българо-турската граница при Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево - Капъкуле влизащите в Турция задгранични жители ще могат да си вършат бърз PCR тест за КОВИД-19 против 110 турски лири (около 21 лева). Резултатът от теста ще бъде подготвен за 30 минути.

Не се изисква негативен PCR тест за имунизираните с имунизацията на Пфайзер и Синовак.

От 1 юни при цялостен потенциал отварят заведенията, кафенетата, СПА центровете, козметичните салони. Остава наложително носенето на маски навън, като се изключи паркове и градини.

Румъния

От 21 май отпаднаха всички ограничавания за пътешестване от България към Румъния и назад.

През всички ГКПП-та може да се минава, без да е належащо да се дава документ за негативен резултат от PCR или антигенен тест, документ за имунизация или документ за преболедуване на COVID-19.

С решение на румънските управляващи страната ни е включена в листата на страните от така наречен зелена зона, за пътуващите от които влизането в Румъния е свободно - не се постанова карантина, не се изисква показване на отрицателен резултат от RT-PCR тест или други документи, доказващи липса на болест от ковид.

По-рано този месец Румъния вкара подредба на страните, съгласно която те попадат в „ зелена “, „ жълта “ или „ алена “ зона от позиция на риска, обвързван с пандемията от COVID-19, съгласно общата кумулативна периодичност на заболеваемост на 1000 души за последните 14 дни.

Сърбия

Националният спешен щаб в западната ни съседка също разгласи разхлабване на ограниченията. " Баровете, кафенетата и заведенията за хранене от 1 юни ще могат да работят до среднощ на закрито и навън. Щандовете и павилионите ще могат да преминат към денонощен режим. Научните и професионални конференции ще могат да събират до 200 участници вместо 100, както беше преди “, сподели на брифинг през вчерашния ден общественият министър Дария Кисич-Тепавчеви.

Още през април в някогашната югорепублика беше позволена работата на уличните зони на кафенета и заведения за хранене, както и търговски центрове. Носенето на маски на закрито и спазването на отдалеченост са наложителни. Сърбия анулира още през януари условието за даване на негативен резултат от ПСР тест за влизащите от България жители.

Италия

От 1 юни заведенията в страната ще имат право да сервират и на закрито, с изключение на навън. В страната е в действие вечерен час от 23 до 5 часа. На 7 юни той ще бъде преместен с един час и ще можете да сте на открито до среднощ. Очаква се на 21 юни вечерният час да бъде анулиран.

Македония

От 1 юни отпада задължението за носене на маски навън (освен при събиране на доста хора), само че остава в действие на закрито. От тази дата е позволено и в заведенията да сядат до шестима души на една маса.

Словения

След като в последните дни стана ясно, че процентът на позитивните проби в Словения е рекордно невисок, държавното управление разгласи, че от 1 юни възнамерява да анулира съвсем всички ограничавания поради пандемията.

Албания

От 1 юни полицейският час се редуцира с един час и ще важи от 23:00 до 6:00 часа. Баровете и заведенията за хранене ще могат да сервират до 23:00 часа. Нощните клубове ще останат затворени. От 1 юни се анулира и наложителното носене на маски навън, само че то остава в действие за закрити обекти.

Албания няма условие за показване на негативен тест или документ за имунизация при прекосяване на границата, с което се надява да притегли повече туристи това лято.

Кипър

От 1 юни се позволява да бъдат отворени заведенията за публично хранене на закрито. От 10 юни ще бъдат отворени нощните заведения при съблюдаване на санитарните протоколи.

България обаче към този момент остава в алената зона на идващи в Кипър, което значи, че на влизащите на територията на страната ще се постанова да си вършат два PCR теста - един преди идване и един след кацане.

Тунис

От 1 юни 2021 година Тунис анулира условието за карантина и показване на негативен PCR тест за тези туристи, които са имунизирани против COVID-19 или са прекарали болестта. Ваксинираните гости ще би трябвало да показват документ за имунизация с QR код или различен формален документ от локалните здравни управляващи. Тези, които са изкарали болестта и от датата на позитивния им PCR тест са минали най-малко 6 седмици, също ще бъдат освободени от тест и карантина.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР