Началото на новата година започва с лек спад на цените

...
Началото на новата година започва с лек спад на цените
Коментари Харесай

Мораториумът върху цените на тока ще доведе до наказателни процедури от Европа

" Началото на новата година стартира с лек спад на цените на природния газ спот пазарите, а всичко, което можем да чакаме е въпрос на държание, освен на пазара и на неговите участници, само че и от страна на политиците и техните изявления ", сподели пред БНР Соня Кадиева, ръководител на УС на Асоциация " Свободен енергиен пазар ".

" На първи януари ние трябваше да имаме цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия. Тоест - всички битови клиенти също да купуват електрическа енергия от свободния пазар, от снабдители на електрическа енергия и да договорят цените. А ние се събудихме с мораториум върху цените на тока, водата и парното за битовите клиенти.

Този развой води след себе си наказателни процедури от страна на Европейска комисия. Задържането на цените не може да продължи прекомерно дълго. Мораториумът ще окаже отрицателен резултат върху всички, които вземат участие в този развой на контролиран пазар ", разясни още Кадиева.

Тя уточни още, че не е ясно докога могат да бъдат арестувани тези цени и докога държавното управление счита да задържи мораториума. Според нея битовите клиенти би трябвало да излязат на свободния пазар.

" От първи април би трябвало да има най-малко 22 на 100 нарастване на цената на тока за битовите консуматори, с цел да може да се разпределят тези 11 на 100, които бяха планувани в ценовото решение на КЕВР от 1 януари до 30 юни 2022 година и при положение на мораториум за април до края на юни би трябвало да има 22 на 100 нарастване.

По отношение на бизнеса и неговото подкрепяне и обезщетения, поради високите цени на енергоносителите, компаниите и фирмите бяха подкрепени единствено за два месеца - за октомври и да ноември ", сподели още Соня Кадиева.

Забавянето е поради предизборната обстановка, неналичието на бюджет и на механизми за обезщетения, смята Кадиева.

" Ние сега нямаме изясненост по какъв начин ще бъдат обезщетени всички небитови клиенти за декември, януари, февруари и март ", уточни тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР