Началото на един от най-обичаните кино фестивали у нас е

...
Началото на един от най-обичаните кино фестивали у нас е
Коментари Харесай

Бургас се превръща в кино столица в края на март

Началото на един от най-обичаните кино фестивали у нас е все по-близо. Тази година „ София филм фест на брега ” стартира на 30 март в Бургас, оповестиха от Общината.

Фестивалните прожекции ще чакат феновете на седмото изкуство в Културен дом НХК и ще продължат до 7 април. Българският филм „ Изкуството да падаш ” с режисьор Орлин Милчев дава старт на 21-то издание на фестивала на 30 март от 19.00 часа. Афишът на събитието включва пет филми с номинация за „ Оскар ”.

Това са “Тар ” на режисьора Тод Фийлд, почетен с премията за най-хубава актриса във Венеция` 2022, „ Златен Глобус “ за най-хубава актриса в трагичен филм и повече от 50 награди и над 200 номинации от разнообразни кино конгреси в целия свят.

В края на предишния месец получи и шест номинации за най-жадуваната фимова премия “Оскар ” в категориите за автентичен сюжет, монтаж, операторско майсторство (Флориан Хофмайстер), постановка, актриса в основна роля (Кейт Бланшет) и най-хубав филм за 2022 година.

В категорията най-хубав документален филм измежду номинираните произведения за „ Оскар “е носителят на „ Златен лъв “ от фестивала във Венеция` 2022 – „ Цялата хубост и клане “, който феновете на „ София филм фест на брега “ ще гледат на 6 април от 20.00 часа.

Сред номинираните за „ Оскар “ оферти за най-хубав интернационален филм са носителят на „ Златен глобус “ в същата категория с две награди от фестивала във Венеция и още десетки призове и номинации - „ Аржентина, 1985 “, както и вторият филм на Лукас Донт - „ Близо “, на който беше присъдена огромната премия на журито в Кан. Лентата е отличена с над 30 награди от фестивали по целия свят.

Най-новият филм на Сам Мендес - „ Империя на светлината “, е за виртуозността на Роджър Дийкинс - именит оператор с 15 номинации за „ Оскар “. 21-то издание на “София филм фест на брега ” още веднъж ще поддържа публиката със зрителни увреждания.

На 2 април, неделя, от 14.00 часа ще бъде показана лентата „ Тишина ”, коопродукция на Норвегия-Белгия. Вход е свободен за незрящи. Акцент в програмата на събитието са още 4 документални филми - „ Повелителят на горите “, „ Цялата хубост и клане “, „ Една провинциална болница “ и „ Герой на нашето време “.

Те ще показват забавни тематики и герои.  Международният кинофестивал „ София филм фест на брега “ се организира от 2003 година в Бургас, като особено издание на фестивала-майка „ София филм фест. Инициативата се осъществя от „ Арт Фест “, с финансовата поддръжка на Община Бургас.

Вижте цялостната стратегия
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР