Началото на четвъртия кръг на стратегическия диалог между Гърция и

...
Началото на четвъртия кръг на стратегическия диалог между Гърция и
Коментари Харесай

Блинкен-Дендиас: Александруполис е важен стратегически център за ЮИЕ

Началото на четвъртия кръг на стратегическия разговор сред Гърция и Съединени американски щати бе оповестено през днешния ден от външните министри на двете страни Никос Дендиас и Антъни Блинкен в Министерството на външните работи в Атина. След това ще се проведат диалози сред двете делегации и закрита среща на външните министри.

Блинкен: Александруполис е основен стратегически център

Във встъпителните си думи Антъни Блинкен похвали ролята на Гърция за подсилване на сигурността и енергийния преход в района, като в същото време акцентира, че Съединени американски щати са признателни за непоколебимата поддръжка, която Гърция оказва на Украйна.

" Съединени американски щати са признателни на Гърция за непоколебимата ѝ поддръжка за Украйна след нашествието, в това число за това, че отвори вратите си за 20 000 разселени украинци ", сподели той.

Той също по този начин благодари на Гърция за бързата поддръжка, оказана на Турция след опустошителните трусове. Отбеляза, че Никос Дендиас е първият европейски министър, посетил засегнатите от земетресенията региони в Турция, и прикани Атина и Анкара да употребяват основания позитивен климат за подсилване на връзките, заяви " Катимерини ".

Американският министър означи, че днешната полемика надгражда третия стратегически разговор, извършен сред двете министерства през 2021 година, и беседва за други значими стъпки, като да вземем за пример изменението на съглашението за съдействие в региона на защитата. Той приказва за войските на двете страни, които се образоват дружно, както и за Александруполис, като акцентира, че градът се е трансформирал в основен стратегически център и път за логистика и защита.

Съединени американски щати работят за модернизиране на оборудванията в района, създавайки нови работни места, акцентира американският посланик. Той описа за други сходни вложения на Съединени американски щати в други елементи на Гърция, като да вземем за пример инфраструктурата в залива Суда на стойност 123 млн. $ и Лариса.

" Стратегическият разговор в действителност е отражение на връзките, които нашите жители поддържат от повече от 200 години, и в действителност днешната разширена делегация показва дълбочината на връзките, които имаме ", съобщи Блинкен.

Никос Дендиас: Силно съдействие сред двете страни, общи цели и интерес.

В рамките на диалозите с държавния секретар на Съединени американски щати Никос Дендиас съобщи, че ще бъдат разисквани въпросите на защитата и сигурността, използването на интернационалното право и битката с тероризма, филантропичните провокации и реакцията при бедствия, екологичните провокации, търговията и енергетиката, както и връзките сред двата народа.

Министърът сподели също, че връзките сред двете страни са се засилили и че по-нататъшното им подсилване е от изгода и за двете страни. Той акцентира, че стратегическите връзки сред Атина и Вашингтон " демонстрират непрекъснатия интерес на Съединените щати към нашия район във връзка с съдействието и защитата ". Сомена и общите полезности и взаимното ценене на интернационалното право, които двете страни споделят. Особено внимание беше отделено и на геостратегическото и енергийното значение, което Александруполис има за Югоизточна Европа. /БГНЕС

Атина / Гърция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР