Начало Как да се включа Вдъхновените От село Стакевци до

...
Начало Как да се включа Вдъхновените От село Стакевци до
Коментари Харесай

От село Стакевци до НАСА и Аполо 11, невероятната история на един български учен

Начало Как да се включа Вдъхновените От село Стакевци до НАСА и " Аполо 11 ", невероятната история на един български академик Българската диря в задачата до Луната  Сабина Иванова 17 септември 2019, 07:06  От село Стакевци до НАСА и Източник: Държавна организация
Село Стакевци , което се намира едвам на 3 километра от границата със Сърбия, ще се окаже основно за... Нийл Армстронг. Да, тъкмо по този начин - за първия човек, стъпил на Луната.

Какво е общото, сред дребното българско село и НАСА?

Отговорът е: Виден Табаков .
 Виден Табаков
За доста от нас това име е изцяло непознато, само че колкото и необикновено да звучи, с помощта на този мъж, задачата на "Аполо 11 " е сполучлива, а Нийл Армстронг съумява да направи голямата крачка за човечеството.

Докато Виден Табаков стои в контролната зала в Съединени американски щати и гледа по какъв начин с помощта на работата му индивидът покорява космоса, в България името му не се загатва .

Още повече - издадена му е смъртна присъда и по всичко наподобява, че Виден Табаков може да придвижи хората до нови хоризонти. Но не и да се върне в родната България .

За невероятната орис на българския академик и инженер Vesti.bg и Вдъхновените беседват с една от неговите наследнички - племенницата му, Мариана Рангелова.
 Виден Табаков играе голф в Прага
"Той беше волеви, малко внезапен, могъщ ", стартира описа си Мариана. " Никой различен не ми се е радвал по този начин, че съм физик ".

Бащата на Мариана и Виден Табаков са първи братовчеди, само че израстват като братя.

Българският академик се отличава още като възпитаник във видинската гимназия. Всички му споделят, че знае повече и от учителите. Според Мариана, той е бил роден с талантливост, която е необяснима и се е показала още в ранните му години. За всички е ясно, че Виден ще продължи образованието си в София. Пътят обаче, който ориста му е отредила, ще се окаже доста по-голям .

След като идва в столицата, Виден Табаков е признат в техническия университет. Съвсем скоро обаче той вижда, че това, което може да научи в България не му е задоволително и кандидатства за стипендия в Прага.

Пътуването му до чешката столица ще се окаже една от повратните точки в живота му. Един учебен срок той специализира в Карловия университет, едно от най-престижните висши учебни заведения в Централна Европа.
 Виден Табаков по време на дипломирането
Времето обаче, в което той отпътува е смутно - стартира Втората международна война, а Чехия е окупирана от нацистите.

В тази взривоопасна обстановка, геният на Виден Табакоф не остава неусетен.

Една друга основна фигура - Вернер декор Браун, вижда заложбите на българския студент и упорства да бъде негов теоретичен началник. "Фон Браун го вижда всред другите. И работи с него ", споделя Мариана. От немския университет в Прага, Табаков отпътува за Берлин, където приключва аеронавтика..

Вернер декор Браун е и шеф на Германския център за ракетни проучвания до 1945 година. Той е основател на ракетите "Фау-2 ", а в екипа му е... Виден Табаков.

"Двамата са мечтаели да стигнат до Марс ", споделя спомените си за диалозите с нейния чичо Мариана.

Втората международна война завършва със със съкрушената Германия. Част от нацистите - и хората, които по това време им сътрудничат, би трябвало да се бягат. Фон Браун не прави изключение, както и Виден Табаков. "Те са били на първо място учени ", споделя Мариана, за нейния чичо и декор Браун. "За мен е значимо хората да знаят това ".

Фон Браун се избавя в Аржентина. Съдбата му обаче няма да е отредила той да остане в тази част на света. Макар и да е работил по времето на Хитлер, американците вземат решение, че не могат да се откажат от гения му. "Американците измъкват с доста жертви декор Браун ", споделя Мариана. Скоро след бягството в Аржентина, той ще стане част от галактическата стратегия на Съединени американски щати и ще бъде един от пионерите на ракетостроенето.

В това време, обстановката за Виден Табаков е комплицирана. Да бъдеш част от екипа на декор Браун е проблем в новите политически условия. За връщане в България - не може да става и дум а. Табаков е разгласен за невъзвращенец, като му е оповестена смъртна присъда. В новата Германия, за него също няма място. За Табаков изходът е единствено един - към Новия свят.

Благодарение на контактите си той бяга в Аржентина, където да стартира нов живот.

В това време, декор Браун към този момент е почнал работата си в НАСА, с която би трябвало да изпрати първите хора на Луната. "Опитите им претърпяват огромни неудачи ", споделя Мариана, "Всичките им ракети гърмят. "

Проблемът е, че при всички опити, в които се изстрелват ракети, те безусловно се стапят от високата температура. Фон Браун няма концепция по какъв начин да предотврати това. Но знае кой е индивидът, който я има. Името му е Виден Табаков .
 Виден Табаков с Нийл Армстронг
Така, Табаков, който в това време се дами в Аржентина, отпътува за Съединени американски щати и влиза в галактическата стратегия на НАСА.

В екипа, управителен от декор Браун, българинът измисля сплав, която да не се стопи и да не разрешава на ракетите да корозират по време на изстрелването. След като Табаков се причислява в екипа, стартират сполучливите изстрелвания на ракетите, Екипът има зелена светлина да стартира работата по "Аполо 11 ".

Очевидно, щом Армстронг произнася популярната си фраза - задачата е била сполучлива.

Мариана обаче споделя, че Табаков не счита това за най-голямото си достижение.

"Когато Армстронг стъпи на Луната, плакахме, прегръщахме се... Но когато "Аполо 13 се приземи и чухме, че са живи, тогава разбрах, че няма по-голямо благополучие. Отпуснах се обратно и разбрах, че няма по-голямо благополучие ", споделя ни Мариана за спомените на нейния чичо.

Виден Табаков прекарва живота си, като се посвещава на космоса. Става професор по галактическо инженерство в университета в Синсинати и остава сътрудникк на НАСА.

Връща се в България през 1992 година, откакто смъртната му присъда е анулирана.

Той е един от международните специалисти в региона на галактическото инженерство, оставил е след себе си стотици научни писания и разработки, съдействали за авиацията.

"До мозъка на костите си, той беше българин ", споделя Мариана. Допълва още, че огромна част от работите му са засекретени.

Виден Табаков си отива от този свят на 6 юни 2015 година на 95-годишна възраст, обкръжен от фамилията си, като академик, извънредно почитан в Съединени американски щати и съвсем чужд в България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР