Начало Как да се включа Вдъхновените Как българска цигуларка покори

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Как българска цигуларка покори
Коментари Харесай

Как българска цигуларка покори САЩ, Япония и Берлин

Начало Как да се включа Вдъхновените Как българска цигуларка покори Съединени американски щати, Япония и Берлин По какъв мотивът един музикант от международна класа още веднъж е в България  Сабина Иванова 9 октомври 2019, 14:41  Как българска цигуларка покори Съединени американски щати, Япония и Берлин
Как българска цигуларка покори Съединени американски щати, Япония и Берлин
 Българският възрожденец, който даде най-големият ни празник
Българският възрожденец, който даде най-големият ни празник
 Българска художничка рисува смешната страна на майчинството
Българска художничка рисува смешната страна на майчинството
 Защо е по-лесно да събудиш горест: артистът Бойко Кръстанов дава отговор
Защо е по-лесно да събудиш горест: артистът Бойко Кръстанов дава отговор
 Българският Compote, който ще се бори за
Българският Compote, който ще се бори за " Оскар "
 Котките на София - пред нас в цялата си хубост
Котките на София - пред нас в цялата си хубост
 Мечтателят, който спеше в изоставени блокове
Мечтателят, който спеше в изоставени блокове
 От бюрото до снимачната площадка и Кан: историята на Катя Тричкова
От бюрото до снимачната площадка и Кан: историята на Катя Тричкова

наете ли кое е общото сред Карибите и българската природа?

Дали един музикант може да свири прав и до момента в който се разхожда по сцената?

Кога човек се усеща същински вкъщи и какъв е Берлин на усет?

За всичко това пред Вдъхновените и Vesti.bg приказва българската цигуларка и музикален актьор - Биляна Вучкова.

От години Биляна живее и твори в Берлин. Родена е в България, само че е жител на света. Тя е един от изявените актьори в региона на актуалната и пробната музика, а творчеството й я води до Съединени американски щати, Япония, Германия - описът е дълъг. За да приказваш с Биляна безусловно би трябвало да откраднеш от времето й - животът на музиканта минава сред гари, летища и подиуми. Срещаме се с Биляна на летището, до момента в който тя бърза към следващата си изява, която този път е в България.

Как се става сполучлив актьор - и по кое време стартира кариерата й - Биляна се връща обратно във времето.

С цигулката стартира още от детска възраст, спомня си Биляна и добавя: „ Идвам от семейство на типичен музиканти. От преди първи клас съм в музикалното учебно заведение в София и имам доста класическо обучение “.

Тя е мощно привързана към класическата музика, само че има нещо, което стартира да я тормози в тийнейджърските й години и това е, че като че ли да бъде концертиращ музикант, който ще знае какво ще извършва всякога, когато излиза на сцената, стартира да я плаши. „ В тийнейджърските ми години открих, че ще ми е доста мъчно да върша същото до края на живота ми – че няма освен това и че не мога да се развия в друга посока. “

Така стартира креативното търсене на Биляна, само че както самата тя споделя – по това време в България, края на 80-те и началото на 90-те години, в страната няма информация за модерно изкуство, а за мултимедийни спектакли не може да става и дума.

Така, откакто у нас настъпват демократичните промени, Биляна отпътува, с цел да следва в Щатите.

Там, по време на огромен музикален фестивал, тя се среща със актуалната музика, която до този миг й е непозната. „ Разбрах, че има напълно различен свят, ц който мога да бъда цигулар и да върша музиката, която чувствам “, спомня си Биляна за оня прелестен потрес, който изпитва, когато открива един нов свят, в който тя усеща, че има място и за нея.

Биляна продължава образованието си с магистратура в Ню Йорк, където тя към този момент се среща с всевъзможни типове модерно изкуство. Именно градът, който в никакъв случай не спи я кара да мечтае за импровизацията в музиката.

Следват години, в които Биляна открива себе си като актьор и редом с това – основава семейство. След 2001 година обаче, политическата конюнктура в Съединени американски щати се трансформира и Биляна взема решение, че дружно със фамилията й би трябвало да изоставен страната на неограничените благоприятни условия.

И тогава, Биляна прави един напълно необикновен избор, освен това за човек с упоритости за сцената. Тя, дружно със фамилията й отпътуват на един дребен, не доста обитаем остров.

„ Преместихме се на един остров на Карибите – Доминика. Живяхме там 3 години. Първо бяхме на на палатка, там по-голямата част от времето си прекарвахме на открито. Това отключва едно възприятие за независимост, което също на намирам в България – по планините и моретата.

Това е необикновен тип независимост за отключване на неща, които носим в себе си – имаме времето и спокойствието да ги открием, тъй като там нищо друго не се случва. Има шир, в който нямаш нещо съответно, което да свършиш. “

В този интервал от живота си, Биляна интензивно концертира в Щатите, само че след това се прибира в дома си на Карибите.

След няколко години съвсем в парадайса обаче, поражда една непредвидена компликация. Като за всеки музикант, инструментът е част от същността на актьора. За страдание – цигулката на Биляна не се усеща добре от влагата – една заран даже я намира „ разпадната “ от климата.

И очевидно за българската цигуларка взимането на решения не е компликация, тъй като без да се тормози, взема решение да се завърне в родината.

От Съединени американски щати през Карибите до София – това би звучало прекомерно елементарно. Да, Биляна се връща тук за към година, само че не съумява да откри реализация за изкуството, което може да прави по света.

„ Поканиха ме за един план в Берлин “, споделя Биляна. „ Успях да вкуся есенцията на града – и да се влюбя в него.

Нямам чувство към градове, а към атмосферата. Там видях мястото, в което мога да върша това, което желая. В Берлин не е елементарно, само че е допустимо. Това беше сигнал за мен, че това е градът, в който ще се усещам добре. Година по-късно усетих, че съм си намерила вярното място “.

В немската столица Биляна стартира да се занимава с колаборации, да се интересува от танца и хореографията като изразни средства. „ За мен беше доста огромно изобретение да сътворявам музика и да скалъпвам през призмата на физическото придвижване – по какъв метод се случва. Там се отвориха доста нови порти в музиката ми.

Имено в Берлин Биляна среща двама души, с които съдействието ще се окаже трайно – Акеми Нагао и Ханс Питър Кун.

Те вършат дружно пърформанси, а естествено продължение на работата им е спектакълът „ Златни илюзии “. Той е част от програмата на One Dance Week в Пловдив, а жителите и гостите на града ще могат да го видят на 11 и 12 октомври.

Именно това е мотивът Биляна да се завърне в България, преди азиатското й турне. „ Вълнувам се, когато мога да показва този вид изкуство на хората в България.Ще се веселя, в случай че имам мотиви да си пристигам още по-често “, споделя Биляна и добавя: „ Илюзиите са златни, тъй като когато си представяме нещо прелестно, го виждаме като златно. “

В това, което Биляна и сътрудниците й са ни подготвили има мощни импровизационни детайли, само че и логичност. Отделните съставни елементи не могат да съществуват настрана, действат дружно и се допълват.

А с какви упования да отидем на този пърформанс? Биляна дава отговор: „ Хората могат да дойдат без упования и отворени към нещо, което може и се надявам да бъде ново за тях “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР