Начало Как да се включа Вдъхновените Да съблечеш българите: актови

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Да съблечеш българите: актови
Коментари Харесай

Да съблечеш българите: актови снимки от миналия век

Начало Как да се включа Вдъхновените Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век Как боен фотограф вкарва художествената снимка у нас  Сабина Иванова 4 юни 2019, 06:09  Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век Източник: Надежда Павлова
якъде високо в небето над Одрин, български фотограф ще направи една от първите аероснимки по време на Балканската война.

Той се споделя Георги Ст. Георгиев.

Името му може да не ви е познато, само че това, което е направил в действителност е от голямо значение за нещо, което всички ние обичаме – фотографията.

Човекът с фотоапарат в небето е един от основоположниците на модерната снимка у нас.

Да прави неща, които наподобяват шокиращи очевидно е в кръвта му, тъй като ще смени бойното поле с друго, не по-малко предизвикателно.

ВИЖТЕ АКТОВИТЕ СНИМКИ, НАПРАВЕНИ ОТ ГЕОРГИ СТ. ГЕОРГИЕВ
Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век  Автор на скандалните за времето си фотоси е Георги Ст. Георгиев, учредител на актуалната снимка у нас.  Автор на скандалните за времето си фотоси е Георги Ст. Георгиев, учредител на актуалната снимка у нас.  Автор на скандалните за времето си фотоси е Георги Ст. Георгиев, учредител на актуалната снимка у нас.  Автор на скандалните за времето си фотоси е Георги Ст. Георгиев, учредител на актуалната снимка у нас.
То ще накара пуританите в консервативното българско общество да затворят очи от смут.

Защото в първите десетилетия на предишния век Георги Ст. Георгиев ще реши да снима нещо, което до този миг е немислимо за българите, а точно: Голото тяло .
 Автор на фотографията: Георги Ст. Георгиев
Мъжът зад обектива

Георги Ст. Георгиев е роден в Казанлък.

Началото на кариерата му безусловно го изстрелва в небето. Защото той прави фотоси на Одрин по време на Балканската война, а първите аероснимки на Солун по време на Първата международна война също са негови.

Още през 1916 година преподава „ Теория на лете­нето”, „ Въздухоплавателна метеорология” и „ Аерофотография” в учебното заведение за летци. Прави портрет на Симеон Петров, българинът, който французите носят на ръце поради летателния героизъм, осъществен от българина.

Георги Ст. Георгиев е създател на Българския фотоклуб, а през 1950 по негова самодейност се основава първото Държавно полувисше учи­лище за кинематография и снимка, на което е шеф и учител.

Той е уредник на първата национална галерия с художествена снимка в България. И като човек, който не се опасява от борби, в кариерата му има една, която можем да откроим: тази с консервативното мислене.

Животът може да е и наслаждение
 Автор на фотографията: Георги Ст. Георгиев
Междувоенният интервал в България е една ера, пропита с аромата на жадност за живот. Търсенето на благополучие слага под въпрос обичайните полезности.

Този прелом ражда забележителни творби на изкуството, в които към този момент има една нова линия: сексуалността не като средство за продължение на рода, а метод за приемане на наслаждение.

Тялото не е обект на първороден грях и източник на позор. От неразрешено за проявление отвън спалнята, то се трансформира в храм.

Свидетелство за това е и актовата снимка на Георги Ст. Георгиев, който съумява да съблече българите по метод, който не е прочут до този миг. А точно: изцяло и без позор.

Да съблечеш българите
 Автор на фотографията: Георги Ст. Георгиев
Това сигурно не е лесна задача, изключително в 20-те и 30-те години на предишния век, в едно срамежливо и патриархално общество.

До този миг голото тяло принадлежи напълно на частния живот, на спалнята и будоара.

А на фотографията се гледала като на негов дословен транспорт в общественото пространство. Снимана голотата оставя усещането, че не сним­ката, а голотата става „ публично достояние”.

Така актовата снимка още с появяването си разрушава стандарти и прекрачва табута, каквато, в действителност, е и задачата на модернистите.

А Георги Ст. Геор­гиев евентуално е най-типичният представител на модернизма в българската снимка.

Според критиците, във фотографиите си Георги Ст. Георгиев желае да сдобри естествената и скандалната голота.

Нещо като да снимаш разсъблечени модели под зоркия взор на личната си брачна половинка, каквото, прочее, фактически е била практиката на първите актови фотографи у нас.

Изложбата с българските актови фотоси от началото на предишния век можете да видите в изложба Synthesis в София до 23 юни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР