Начало Как да се включа Вдъхновените 69 дни под земята:

...
Начало Как да се включа Вдъхновените 69 дни под земята:
Коментари Харесай

69 дни под земята: историята на едно спасение

Начало Как да се включа Вдъхновените 69 дни подземен: историята на едно избавление Как 33-ма чилийски миньори са затрупани на 700 метра подземен  Сабина Иванова 13 октомври 2019, 11:07  69 дни подземен: историята на едно избавление Източник: Getty Images/Guliver
атата 13 октомври е една от най-щастливите в историята на Чили.

Всички гледат със спотаен мирис към южноамериканската страна, където пред очите на целия свят една история ще приключи, а финалът може да донесе всичко: от еуфория до покруса.

За благополучие, драмата завършва и 33-ма души са избавени, след повреда в една чилийска мина, която оставя миньорите затрупани на 700 метра подземен. За 69 дни .

Как стартира всичко?

Чили, южноамериканската страна, ситуирана сред скатовете на Андите и крайбрежията на Тихия океан, е измежду главните експортьорите на мед.

Миньорският труд в страната е добре заплатен, само че основно тъй като е извънредно рисков - освен, тъй като работата на сходно място води до трайни здравословни проблеми, само че и тъй като мините в множеството случаи не съблюдават всички съображения за сигурност.

Така е и в дребната мина "Сан Хосе ". Тя е затваряна неведнъж, в нея има смъртни случаи, като сред 2007 и 2008 година стопира да действа, тъй като фамилията на умрял миньор съумява да осъди компанията, притежател на мината.

Въпреки това, тя стартира да работи още веднъж през 2008 година, като не всички условия по ограниченията за сигурност са спазени.

Започват да валят санкции за нарушавания, само че това не кара притежателите да прекратят работата, може би смятайки, че най-лошото няма да се случи.

Те, несъмнено, бъркат.

Най-лошото се случва на съдбовния 5 август 2010 година.

14:00ч. 05.08.2010г.

Това, което никой не позволява, въпреки всичко се случва. В мината "Сан Хосе " се случва сриване.

Достъпът до входа на мината съставлява стеснен лъкатушен път. Миньорите, които съумяват да се спасят се намират покрай входа.

33-ма обаче нямат този шанс.

Пътят за тях е покрит и те са като в капан. До входа има 5 километра, които са засипани с тонове земна маса.

Финият прахуляк, който се отделя като разследване на сриването, заслепява миньорите за 6 часа.

След първичния потрес, те вършат опит да се измъкнат през вентилационните шахти. Там обаче не е спазено едно главно предписание за сигурност - липсват спешни стълби.

Така, миньорите остават подземен.

"Estamos bien en el refugio los 33 "

"Estamos bien en el refugio los 33 ": Minero autor del mensaje demanda al Estado https://t.co/dhUxEkukBx pic.twitter.com/aXHhJZjKev
— 24 Horas (@24HorasTVN) March 8, 2018
На повърхността на земята притежателите на мината стартират планирането на избавителна интервенция. В нея се включва и държавното управление, понесло тежи рецензии след последното земетресение, като на място идва Себастиан Пинера, президентът на страната.

До миньорите няма никакъв достъп - не се знае дали са оживели, а в случай че са - в какво положение са и с какво време разполагат, с цел да стигнат до тях.

Започват да копаят шахта, с цел да стигнат до миньорите. Първоначално, спасителите не са изключително огромни оптимисти за крайния триумф.

Миньорите обаче са живи. И чуват машините, които копаят, с цел да ги доближат. Успяват да оставят записка, която скоро ще обиколи целия свят и ще даде толкоз доста вяра.

Телевизионните камери, наблюдават разчувствания Себастиан Пинера, който държи лист хартия, на който с червени букви е написано: "Всички 33-ма сме добре в убежището ".



На 700 метра подземен

Ръководителят на групата - Луис Урсуа, който е извънредно умел, схваща каква е сериозността на ситуацията и взима нещата в свои ръце. Събира всички хранителни ресурси, с които разполагат миньорите и ги разпредения.

След като влизат в контакт със спасителите, той съумява да изясни на хората от повърхността къде тъкмо се намират, с цел да могат да сформират детайлна карта на местоположението им.

Скоро, откакто към този момент имат връзка с екипите излиза наяве, че ще би трябвало да прекарат месеци в мината. От земята им се изпраща глюкоза, таблетки срещу обезводняване и медикаменти.

До миньорите е прокопана шахта с дължина 622 метра. Планът е в нея, през избавителна капсула, миньорите да бъдат изведени.

"Освобождавам ви от промяна "
 Спасителите, които влязоха в шахтата, с цел да извадят миньорите, демонстрират надпис:
На 12 октомври се спуска капсулата, която би трябвало да стартира да извежда миньорите. Пътят до "убежището " е един час в едната посока и един час в другата.

Вечерта преди да стартира финалната част на избавителната интервенция, на миньорите е спуснат аспирин и още медикаменти, с които да се приготвят за извеждането.

Всеки път, когато се чака от капсулата да излезе миньор, се чува сирена и свети специфична сигнализираща лампа.

Извеждането на всеки един от затрупаните лишава близо два часа.

Телевизионни камери от целия свят наблюдават излизането от капсулите, щастливите моменти, в които миньорите прегръщат околните си.

Вторият изваден миньор - Марио Сепулведа подарява на президента Себастиан Пинера камъче от мината.

Последен, на 13 октомври, в 21:55 часа локално време от избавителната капсула излиза Луис Урсуа. Той е бурно приветстван от избавителните екипи на земята.

"Освобождавам ви от промяна ", му споделя президентът.

Миньорите незабавно са откарани в болница, а президентът споделя, че виновните за случилото се би трябвало да понесат отговорност.

Спасителната акция коства сред 10 и 20 милиона $, а извеждането на миньорите е гледано от близо милиард души по целия свят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР