Началникът на суданската армия предупреждава ООН, че войната може да се разпростре, да погълне региона

...
Началникът на суданската армия предупреди ООН, че месеци война в
Коментари Харесай

Началникът на суданската армия предупреди ООН, че месеци война в страната му може да се разпространи в региона, и той призова за оказване на международен натиск върху паравоенните сили, с които се бори, включително определянето им като „терористи“.

Лидерът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан, говорейки в ООН след поредица от пътувания в чужбина, призова международната общност в четвъртък да определи паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) като терористична организация и да насочи своите спонсори извън Судан граници – алюзия за връзки с руските наемници от Вагнер.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Пратеникът на ООН в Судан се оттегля, след като е обявен за нежелан от правителството Въоръжените сили на Судан не успяват да защитят цивилни по време на въздушни нападения: АктивистиВъоръжените съперници на Судан се бият на друг фронт, международна легитимностАнализ: Боевете в Порт Судан отразяват напрежението между племената и армиятакрай на списъка

„Опасността от тази война сега е заплаха за регионалния и международния мир и сигурност, тъй като тези бунтовници потърсиха подкрепата на престъпници и терористични групи от различни страни в региона и света“, каза Бурхан.

„Това е като искрата на война, война, която ще се прехвърли в други страни в региона“, каза той.

„Регионалната и международна намеса в подкрепа на тези групи вече е кристално ясна. Това означава, че това е първата искра, която ще изгори региона и ще има пряко въздействие върху регионалния и международния мир и сигурност“, добави той.


Сражението избухна в Судан на 15 април след провала на плана за интегриране на армията и RSF, воден от бившия заместник на Бурхан, генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти.

И двете страни обвиниха другата за започването на войната, която избухна в столицата Хартум и се разпространи в други части на страната, включително западния регион на Дарфур, убивайки най-малко 7500, според докладите, разселвайки повече от пет милиона души и заплашвайки да дестабилизира региона.

В ООН Бурхан призова световните сили да определят RSF като „терористи“.

„Те са извършили всякакви престъпления, които дават основание за такова определяне“, каза той.

„Онези, които са подкрепяли убийства, палежи, изнасилвания, принудително изселване, грабежи, кражби, изтезания, трафик на оръжие и наркотици, довеждане на наемници или набиране на деца – всички подобни престъпления изискват отговорност и наказание.“


Във видео съобщение, публикувано в четвъртък, малко преди Бурхан да говори в ООН, лидерът на RSF Хемедти каза, че неговите сили са напълно готови за прекратяване на огъня и всеобхватни политически преговори за прекратяване на конфликта.

„Днес подновяваме нашия ангажимент към мирния процес за спиране на тази война“, каза Хемедти.

„RSF са напълно готови за прекратяване на огъня в цял Судан, за да позволят преминаването на хуманитарна помощ … и да започнат сериозни и всеобхватни политически разговори“, каза той.

Предишните твърдения на армията и RSF, че търсят решение на конфликта, както и съобщенията за прекратяване на огъня от двете страни, не успяха да спрат кръвопролитието и задълбочаването на хуманитарната криза в Судан.


Съединените щати по-рано този месец наложиха санкции на лидери на RSF, включително старши командир Абделрахим Хамдан Дагало, брат на лидера на групата, заради предполагаеми злоупотреби, включително убийството на губернатора на Западен Дарфур.

САЩ и други западни сили също бяха силно критични към Бурхан.

Заедно с лидера на RSF Дагало, Бурхан през 2021 г. отстрани цивилното ръководство, което беше част от преходно споразумение за споделяне на властта след масови протести, които свалиха дългогодишния лидер Омар ал Башир.

Бурхан каза в четвъртък, че е „отдаден на предишните ни обещания за прехвърляне на властта на народа на Судан с голям национален консенсус и съгласие“.

„Въоръжените сили ще напуснат политиката веднъж завинаги“, каза той.

Саудитска Арабия и САЩ се опитаха да осигурят трайно прекратяване на огъня в Судан, но процесът спря на фона на паралелни международни инициативи в Африка и Близкия изток.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР