Началникът на Регионално управление на образованието – гр. Велико Търново,

...
Началникът на Регионално управление на образованието – гр. Велико Търново,
Коментари Харесай

Инж. Розалия Личева посети Свищов във връзка с организацията за записване на украинските деца в българската образователна система

Началникът на Регионално ръководство на образованието – гр. Велико Търново, инж. Розалия Личева посети през днешния ден Свищов по отношение на организацията за постъпване на украинските деца в българските учебни заведения и детски градини на територията на общината.

Заедно с началника на отдел „ Образование “ към община Свищов Румяна Кузева и Десислава Сърбова, ст. специалист „ Организация на междинното обучение “ към РУО, съветваха украинските родители по отношение на приема на заявки за постъпване на децата им в просветителната ни система. Инж. Розалия Личева разясни, че насочването към съответно учебно заведение и съответна детска градина, се реализира след издадена от нея заповед, а след ориентиране на детето в образователното заведение, с него ще се организира събеседване, след което ще бъде разпределено в коя група в детската градина или в кой клас в учебно заведение ще бъде записано.

За записване на учениците в българската просветителна система е належащо показване на регистрационна карта за интернационална или за краткотрайна протекция с персонален номер на чужденеца и медицински документ, че детето е клинично крепко. При насочването към съответната детска градина и учебно заведение се регистрира мястото, в което живеят жителите на Украйна, а също профила на детето и какво е учило до този миг.

Всички заинтригувани родители получиха осведомителни брошури и експертна консултация, като им бе отговорено на съответни въпроси, свързани с механизма за банкет. Те бяха известени, че заявки за включване на техните деца в образователния развой могат да подадат на място в Регионалното ръководство на образованието или по електронен път. На интернет страницата на всяко едно Регионално ръководство на образованието е разполагаем пример на Заявлението и е посочен електронния адрес, на който може да бъде изпратено.

По време на срещата през днешния ден, интерес демонстрираха десетки родители и бяха подадени 13 броя заявки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР